{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NATO i Rusija bez dogovora u Oslu

F
27.4.2007. u 22:32
0
0
NATO i Rusija bez dogovora u Oslu
0
NATO i Rusija bez dogovora u Oslu
Foto: AP
U Oslu je u petak završen dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a na kome se razgovaralo o utvrđivanju budućeg statusa Kosova, planu SAD-a za proturaketne baze u Evropi i situaciji u Afganistanu i Iranu.
Rastuće napetosti između NATO-a i Rusije bile su primjetne i tokom razgovora o Kosovu i saradnji s Ukrajinom, izvještava dopisnik radija DW.

U pitanju Kosova stavovi su zaoštreni. Moskva prijeti ulaganjem veta u Vijeću sigurnosti UN-a ako Kosovo dobije nezavisnost. Članice NATO saveza, s druge strane, većinom podržavaju planove posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija koji predviđaju nadziranu nezavisnost.

Generalni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je kazao kako postoji izbor s jedne strane između kontroliranog procesa sa jasnom rezolucijom Vijeća sigurnosti, koja stvara pravnu osnovu i političkog plana za rješavanje pitanja statusa.

”Također postoji alternativa, loša alternativa jednoga nekontroliranog procesa sa nepredvidivim posljedicama. Saveznice NATO-a žele jasno prvu mogućnost”, kazao je Scheffer.

Partneri NATO-a su pored toga razgovarali i s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Arsenijem Jatsenjukom o međusobnim odnosima.

Dok se zapadno orijentirani predsjednik te zemlje Viktor Juščenko zalaže za pristup svoje zemlje NATO-u, proruski orijentirana vlada na čelu s premijerom Viktorom Janukovičem to ne želi.

Ministar vanjskih poslova Jatsenjuk izjasnio se u Oslu za reforme koje traži NATO ali je istovremeno upozorio Savez da se ne miješa u unutrašnje stvari zemlje: “Meni se čini da se pitanje pristupa NATO-u zloupotrebljava od strane različitih političkih snaga. Pozivamo NATO da se ne miješa ni u kakve političke sporove u Ukrajini. To nije u interesu ni NATO-a ni Ukrajine.“

Za razliku od Ukrajine, Albanija, Hrvatska i Makedonija sasvim jasno žele pristupiti Alijansi. Ministri vanjskih poslova Saveza su vlade tih zemalja pozvali na daljnje reforme, a odluka o eventualnom pristupu tih zemalja trebala bi se donijeti za godinu dana na samitu NATO-a u Bukureštu.

Novi spor sa Moskvom ostavio je duboke tragove i na samit u Oslu. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier smatra očigledno da je situacija toliko komplicirana, tako da već razmišlja o sasvim novim putevima.

“Ne bi li smo morali baš sada razmišljati malo dalje i u jednom izmijenjenom svijetu tražiti novu arhitekturu, nove mogućnosti kako da se približimo cilju razoružavanja koji je, kako smatram, bez altenative?" – kazao je Steinmeir.

Sve ostaje vrlo nejasno. No, utisak da postoji kriza je bio vidljiv usprkos diplomatskim naporima da se prikrije, javlja DW.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: