{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NATO i EU žele veću saradnju naročito među obavještajnim službama

F
14.5.2015. u 11:00
0
17
NATO i EU žele veću saradnju naročito među obavještajnim službama
0
NATO i EU žele veću saradnju naročito među obavještajnim službama
Federica Mogherini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
NATO i Evropska unija suočeni su sve agresivnijom Rusijom i džihadističkom prijetnjom žele poboljšati međusobnu saradnju, posebno u domenu obavještajnih službi, izjavila su u četvrtak dva zvaničnika.
"Okruženi smo izazovima koji nas ujedinjuju", izjavila je šefica evropske diplomacije Federica Mogherini dolazeći na sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a u Antaliji, na jugozapadu Turske.

EU i NATO imaju zajedno 22 države članice.

"Razgovarat ćemo o različitim krizama koje nas okružuju, posebno na istoku, o stanju u Ukrajini i napetostima s Rusijom", kazala je ona.

"Na istoku, imamo agresivniju Rusiju koja je upotrijebila silu da promijeni granice i zaplaši susjede. Na jugu, nemiri i ekstremizam dostigli su nivo nikad viši u savremeno doba", kazao je glavni tajnik Alijanse Jens Stoltenberg.

"Povećat ćemo sposobnost da odgovorimo i obeshrabrimo hibridne prijetnje", precizirao je Stoltenberg.

NATO optužuje Rusiju da je primijenila "hibridne" taktike da "destabilizira Ukrajinu", kombinirajući klasična vojna sredstva i tajne akcije u civilnom domenu, kao što su cyber napadi, propaganda dezinformiranja, uzbunjivanje manjina, ukidanje plina i mjere ekonomske odmazde.

"Ono što je izuzetno važno za nas je koordinacija na svim nivoima, a naročito ona koja se odnosi na razmjenu informacija o novim prijetnjama s kojim se suočavamo". kazala je Mogherini.

"Razlikujemo se, ali možemo biti komplementarni u nekim domenima, u nekim akcijama", ocijenila je ona, javlja agencija AFP.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: