Svijet
0

NATO i EU osudili napad na UN u Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen i šefica diplomatije Evropske unije Catherine Ashton osudili su u petak napad na sjedište Ujedinjenih nacija u jednom velikom gradu na sjeveru Afganistana.

"U ime NATO-a, oštro osuđujem napad koji je danas izveden na sjedište UN-a u Mazar-i-Sharifu, u kojem je ubijen izvjestan broj dužnosnika UN-a", navodi se u saopćenju glavnog tajnika NATO-a.

"Žrtve tih napada su pomagale afganistanskom narodu da izgradi bolji život. Ubijajući ih, napadači su demonstrirali mržnju prema onom što UN i međunarodna zajednica u cjelini pokušavaju učiniti za dobrobit svih Afganistanaca", kazao je šef Atlantskog saveza.

Dvanaest osoba, među kojim sedam stranih zaposlenika UN-a i pet afganistanskih demonstranata, ubijeno je u petak prilikom napada osoba koje su protestirale protiv nedavnog spaljivanja Kur'ana u SAD-u na sjedište UN-a u Mazar-i-Sharifu.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton navela je u saopćenju da je "šokirana" ovim napadom.

"EU će nastaviti podržavati važan posao koji Ujedinjene nacije obavljaju u Afganistanu", kazala je ona.