Svijet
0

NATO greškom snabdio talibane hranom i oružjem

Sarajevo-x.com
Snage NATO-a greškom su ispustile teret iz helikoptera na maloj udaljenosti od kontrolne tačke, na području koji su kontrolisali talibani.

Snage Nato-a snabdjeli su tako hranom, vodom i oružjem talibanske snage na jugu Afganistana, otkrili su službenici NATO-a.

Kontejneri namijenjeni lokalnim policijskim snagama su bili ispušteni iz helikoptera u pokrajinu Zabul, područje kontrolisano talibanima.

Koalicijski helikopter je trebao krajem prošlog mjeseca dostaviti namirnice policijskoj kontrolnoj tački u Ghazni, udaljenom mjestu unutar pokrajine Zabul.

Političar iz pokrajine Zabul, Hamidullah Tukhi je izjavio parlamentarnoj komisiji da je pošiljku preuzeo lokalni talibanski komandant.

Glasnogovornik NATO-a je izjavio da su se u pošiljci nalazile granate, municija, voda i hrana. Afganistanski političari tvrde kako ne vjeruju da se radilo o nezgodnom slučaju, dok glasnogovornik NATO-a u Briselu poriče da se radilo o namjernom naoružavanju talibana.

“Izgleda kao da je neko napravio grešku, ne bih rekao da je zavjera u pitanju”, dodao je glasnogovornik.

“Vojne snage na polju djeluju kako bi prenijeli poruku da nismo namjerno naoružali talibanske vojnike”, zaključio je glasnogovornik NATO-a u Briselu, a prenosi Guardian.