{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NATO će smanjiti broj baza u Evropi

F
9.6.2011. u 09:37
0
1
NATO će smanjiti broj baza u Evropi
0
NATO će smanjiti broj baza u Evropi
Ministri zemalja članica NATO-a odobrili su više reformi koje podrazumjevaju zatvaranje nekih od 11 baza Alijanse u Evropi.
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u srijedu navečer da će zatvaranje baza i racionalizacija agencija koje su zadužene za oblasti kao što su kopneni nadzor i strateško vazduhoplovstvo, učiniti Alijansu fleksibilnijom i pristupačnijom.

"Neka sjedišta će biti zatvorena. Druga će biti premještena ili će im biti promijenjena funkcija, saopćio je Rasmussen, ne precizirajući koje će baze biti zatvorene".

Reforme koje je predložio Rasmussen imaju za cilj da se broj velikih baza NATO-a smanji sa 11 na sedam, prenio je Reuters.

NATO trenutno ima po dva komandna centra za kopnene, vazduhoplovne i mornaričke snage i još tri centra zajedničnih snaga, a prema neimenovanim izvorima Alijanse predlaže se zatvaranje po jedne baze.

Baze kopnenih snaga nalaze se u Njemačkoj i Španiji, vazduhoplovnih u Turskoj i Njemačkoj, mornaričkih u Italiji i Velikoj Britaniji i zajedničkih snaga u Portugalu, Holandiji i Italiji.

Reformama će broj agencija koje provode posebne projekte biti smanjen sa 14 na 4, od kojih će tri biti u Belgiji i jedna u Luksemburgu. Time će broj zaposlenih biti smanjen sa 13.000 na manje od 9.000.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: