Svijet
0

NATO će razmotriti posljedice odustajanja od američkog štita

FENA
Foto: AP
Foto: AP
NATO će razmotriti kakve će biti posljedice za evropske saveznice odustajanja od američkog plana za proturaketni štit u centralnoj Evropi, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Atlantskog saveza James Appathurai za štampu, nakon sastanka ambasadora 28 zemalja saveznica koje su htjele da saznaju kakva je američka odluka.

"Alijansa ne kreće od nule", naglasio je on, podsjetivši da ona ovo pitanje razmatra već godinama. "Samo će se sada morati voditi računa o novom razvoju stvari", kazao je on.

Američka delegacija je došla da objasni saveznicama odluku SAD-a da ne postavi 10 presretača raketa u Poljskoj i radar u Republici Češkoj kako je bilo planirano; ona je ocijenila da je "prijetnja koju predstavljaju rakete kratkog i srednjeg dometa veća od prijetnji koju predstavljaju dalekometne rakete".

Američki predsjednik Barack Obama je pokušao u četvrtak da uvjeri evropske saveznice u NATO-u da će njihova zaštita biti pojačana revizijom plana i novim pristupom koji ona sadrži.

Washington predlaže da se 2015. godine u Poljskoj i Republici Češkoj rasporede rakete SM-3 koje uništavaju balističke rakete kratkog i srednjeg dometa, objasnio je američki sekretar za odbranu Robert Gates.

Generalni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozdravio je namjeru SAD-a da uključi sve zemlje saveznice u naredne razgovore o proturaketnom sistemu u Evropi, izjavio je Appathurai.

"To ne zanči da će se automatski prihvatiti ono što SAD sugerira", dodao je on otkrivši da je američka delegacija napomenula kako bi se takav sistem proveo u četiri faze.

O ovom pitanju će članice NATO-a i njihovi ministri odbrane razgovarati 22. i 23. oktobra u Bratislavi, kazao je Appathurai.