Svijet
0

NATO će poslati još 6.800 vojnika u Afganistan

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Trideset i šest saveznica SAD-a obećalo je da će poslati 6.800 dodatnih vojnika u Afganistan u okviru doprinosa novoj strategiji borbe protiv talibana, precizirao je u srijedu glasnogovornik NATO-a James Appathurai.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izrazio je zadovoljstvo u ponedjeljak na skupu vojnih zvaničnika iz 28 članica NATO-a i 16 nečlanica koje su u sastavu NATO-ovih Međunarodnih snaga za potporu sigurnosti (ISAF) što je određeno "skoro 7.000 vojnika", kao što su 4. decembra dogovorili ministri vanjskih poslova tih zemalja.

Ove trupe će se pridružiti dodatnim trupama od 30.000 američkih vojnika koje će Washington poslati u Afganistan, prenio je AFP.

"Potrebe za borbenim trupama bit će uglavnom zadovoljene "kada bude raspoređeno pojačanje, ocijenio je Appathurai, primijetivši da nedostaje instruktora i opreme, kao što su helikopteri.

Glasnogovornik ISAF-a kanadski general Eric Tremblay je naglasio da će se pojačenje koristiti za zaštitu "hodnika" između afganistanskih mjesta i vitalne infrastrukture, kao što su ceste i prijelazi.