Svijet
0

NATO: Bez rata na Balkanu

FENA
Na redovnoj konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Bruxellesu zvaničnik tog saveza koji je želio da ostane anoniman rekao je u srijedu da "NATO ne vidi nikavu mogućnost da na Balkanu izbije rat, i takva mogućnost je daleko iza nas".

On je to rekao odgovarajući na pitanje da li i NATO, kao i utjecajne američke ličnosti Richard Holbrooke i Daniel Fried, smatra da bi na Kosovu moglo izbiti nasilje i pravi rat ako Rusija istraje u stavu da se u Vijeću sigurnosti UN-a ne može prihvatiti razmatranje plana Marttija Ahtisaarija prije dodatnih temeljnih pregovora i kompromisa.

"Želim da naglasim da je KFOR u potpunosti opremljen, pod komandom i u stanju da očuva i održi sigurnost na Kosovu", rekao je spomenuti zvaničnik Saveza.

Američki sekretar za Evropu i Aziju Daniel Fried je u utorak u Washingtonu ocijenio da je "Kosovo preplavljeno oružjem i ekstremistima, i da mu prijeti izbijanje nasilja".

Tim povodom izvor u NATO-u je rekao da je KFOR sposoban da to spriječi, ali i da "KFOR nema mandat da razoruža bilo kog pojedinca u pokrajini".

"NATO će osigurati sigurnost i zaštitu na Kosovu. To jest naš mandat i mi smo savršeno upoznati s prilikama na području na kojem djelujemo", rekao je zvaničnik Saveza.

Njemački nedjeljnik Spiegel objavio je u najnovijem broju povjerljivi izvještaj njemačkog ministarstva odbrane, u kojem se kaže da su se organizirani kriminal i trgovina ljudima uvukli u strukture KFOR-a i da zato te snage imaju veoma loš imidž na Kosovu, prenio je BBC.

Zvaničnik NATO-a u sjedištu Saveza je rekao da su takve tvrdnje bez osnova, dodavši da lideri svih zajednica na Kosovu kažu da je KFOR "najviše uvažavana institucija u pokrajini".

On je još rekao da NATO podržava plan Marttija Ahtisaarija upravo da bi se izbjegla mogućnost da zbog prevelikih očekivanja stanovništva Kosova i teške ekonomske situacije izbije nasilje, kako se spominje u izvještaju njemačkog ministarstva odbrane:

"Ostvarenje Ahtisaarijevih ciljeva pomoći će da se poboljšaju ekonomske perspektive čim se ljudima na Kosovu predoči jasan status pokrajine", rekao je zvaničnik NATO-a.