Jap de Hop Shefer
0

NATO bez dogovora o pomoći Gruziji

FENA
NATO je riješio da nastavi dijalog na visokom nivou sa Gruzijom u koji spada i finansijska pomoć toj budućoj članici Alijanse, izjavio je jučer generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer i istakao da rješenje rusko-gruzijskog konflikta oko Abhazije i Južne Osetije zahtijeva "ustupke svih strana".

Poslije neformalnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Londonu posvećenom odnosima s Moskvom poslije rata u Gruziji i misiji Alijanse u Afganistanu, Shefer je na konferenciji za štampu izjavio da ministri nisu donijeli nijednu čvrstu odluka o pomoći Gruziji, ali da "nema sumnje" da će se to uraditi, prenosi DPA.

Ranije danas britanski premijer Gordon Braun je u razgovarao u Londonu s gruzijskim premijerom Vladimirom Gurgenidžeom izrazio stav o poštovanju teritorijalnog integriteta Gruzije i obećao pomoć.

U međuvremenu, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev ponovio je danas u Moskvi optužbe da je NATO "izazvao" sukob između Rusije i Gruzije i ocijenio da je uloga NATO-a u ratu u Gruziji pokazala da je Alijansa nesposobna da osigura bezbjednost u Evropi što stvara potrebu za uspostavljanjem novog bezbjednosnog mehanizma.

Ti komentari su, kako prenosi njemačka agencija DPA, i odgovor na primjedbe američkog sekretara odbrane Roberta Gejtsa koji je rekao britanskoj televiziji Skaj da će doći do oružanog odgovora ukoliko Rusija napadne Gruziju kad ona bude članica NATO-a.

To upozorenje je uslijedilo nakon što je istraživački institut IIŠ iz Londona upozorio na preuranjeno članstvo Gruzije i Ukrajine u NATO koje bi moglo dovesti do razdora u Alijansi.

Na sastanku ministara odbrane u Londonu razgovarano je i o Avganistanu kao i o tome kako da NATO poboljša svoju "kolektivnu odbrambenu moć", kako bi više helikoptera i transportnih aviona bilo obezbjeđeno za konfliktne regione kao što je Afganistan.

"NATO ne gubi i neće pretrpjeti neuspjeh u Afganistanu", izjavio je Shefer i dodao da taj sukob ne može biti riješen isključivo vojnim sredstvima.