Obama u sjedištu Facebooka
0

"Natjerao sam Zuckerberga da obuče sako i kravatu"

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
(Foto: Reuters)
Američki predsjednik Barack Obama je nastojao rasplamsati mladalačku energiju koja mu je pomogla u pobjedi na izborima 2008. godine. U srijedu je posjetio sjedište društvene mreže Facebook, javlja CNN.

Demokratima je jasno da će Obama u novoj kampanji za predsjednika SAD-a trebati istu podršku kao i 2008. godine, vojsku mladih, energičnih ljudi, kao i velik broj nezavisnih birača.

Obama je u srijedu posjetio sjedište društvene mreže Facebook u Silicon Valleyju u Kaliforniji, gdje je njen 26-godišnji osnivač Mark Zuckerberg postao narodni heroj. Obama je nastojao povezati se sa desetinama miliona ljudi kojima je komunikacija putem društvenih mreža postala i više nego uobičajena.

"Zovem se Barack Obama i ja sam čovjek koji je natjerao Marka da nosi sako i kravatu", našalio se predsjednik na početku prijenosa uživo.

Obama je govorio o smanjenju budžetskog deficita, koji je ove fiskalne godine dostigao 1,4 triliona dolara.

Promovišući plan smanjenja potrošnje i povećanja poreza za najbogatije Amerikance, Obama je rekao bogatom osnivaču Facebooka da bi njih dvojica trebali plaćati veći porez kako bi pomogli državi. Zuckerberg se složio sa američkim predsjednikom.

Obama će nakon posjete Facebooku otputovati u San Francisco kako bi skupljao sredstva za kampanju. Nakon toga planira posjetiti Las Vegas i Los Angles, prije nego se u petak vrati u Washington.

Jon Krosnick, profesor političkih nauka na Univerzitetu Stanford, rekao je da bi Obamina saradnja sa Zuckerbergom predsjedniku mogla pomoći u komunikaciji i razumijevanju sa mladim biračima.