Svijet
0

Natječaj za evropsku nagradu za mlade novinare 2010.

FENA
Generalni direktorat Evropske komisije za proširenje saopćio je u utorak da je otvorio natječaj za evropsku nagradu za mlade novinare 2010.

Kako je u saopćenju navedeno, nagrada će biti dodijeljena najboljim evropskim mladim novinarima, a akcent će biti na proširenju Evropske unije.

Evropska nagrada za mlade novinare 2010. namijenjena je novinarima i studentima žurnalistike, od 17 do 35 godina, s ciljem da prošire svoju viziju.

Natječaj je otvoren do 28. februara 2010. godine i predstavlja priliku da se proširenje EU-a predstavi s kreativnoga i provokativnog aspekta.

Građani jedne od zemalja članica, zemalja kandidata, potencijalnih kandidata i Islanda mogu predati tiskane, internetske i radiopublikacije objavljene između 1. oktobra 2007. i 28. februara 2010.

U svakoj zemlji koja sudjeluje u natjecanju bit će izabrano 36 nacionalnih pobjednika, a internacionalni žiri će zatim odabrati tri najbolja rada u kategorijama - najoriginalniji članak, najbolje istraživanje i najbolji novinarski stil.

Svaki od tri pobjednika će kao nagradu dobiti put u jedan od evropskih glavnih gradova po svom izboru.

Sudionici se mogu prijaviti na natječaj na internetskoj stranici www.EUjournalist-award.eu, navedeno je u saopćenju.