Svijet
0

National Post: Kanada protjeruje Dragomira Karića

FENA
Dragomir Karić
Dragomir Karić
Kanadske imigracijake vlasti izdale su nalog za deportaciju srpskog bogataša Dragomira Karića zbog njegovih veza s nekadašnjim predsjednikom SRJ Slobodanom Miloševićem, objavio je National Post iz Toronta.

Odluka je, navodi kanadski list, donesena tri dana nakon što je Federalni sud te zemlje odbacio Karićev zahtjev za poništenje prethodnog rješenja Vijeća za imigraciju i izbjeglice iz februara.

U tome dokumentu je kao glavni razlog za deportaciju navedeno da je Karić bio Miloševićev osobni izaslanik "u vrijeme rata protiv NATO-a'' (na Kosovu 1999.) i direktno se angažirao na opstanku režima čiji je čelnik Slobodan Milošević bio optužen za ratne zločine.

U dokumentu je također naglašeno da je Karić "iz svoga bliskog odnosa s vlastima izvukao korist, što je doprinijelo njegovom daljnjem bogaćenju".

Dragomir Karić je međutim negirao da je ikad zastupao Miloševića, a u žalbi sudu pozvao se i na ustav tvrdeći da je odluka Vijeća protivustavna i da su njome narušena njegova prava.

National Post piše da te navode Federalni sud nije prihvatio, tako da Karić, nakon što su pravna sredstva iscrpljena, do petka mora napustiti Kanadu.

Karić se u Kanadi nastanio 1993. godine i "stekao uticajne pozicije i poznanstva", piše kanadski list dodajući da je Karić imao dozvolu za boravak, ali ne i kanadsko državljanstvo.