Den Haag
0

Nataša Kandić svjedočila kao svjedok odbrane Hartmann

FENA
Florence Hartmann
Florence Hartmann
Direktorica beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić svjedočila je u srijedu pred Haškim tribunalom kao svjedok odbrane Florence Hartmann.

Kandić je izjavila da zarad ostvarivanja pravde nije dobro što je vijeće Tribunala odlučilo da odobri zahtjev vlasti SRJ da zapisnici Vrhovnog vijeća odbrane na suđenju Slobodanu Miloševiću budu korišteni u redigovanoj verziji.

Kandić je rekla da nije jasno zašto je Hartmann optužena za nepoštivanje suda kada su odluke vijeća, prije objavljivanja knjige bivšeg portparola tužilaštva, već bile objavljene u javnosti, prenose beogradski mediji.

  • Sudovi moraju da vode računa da bude što manje tajnih dokumenata i zatvorenih suđenja. Očekivali smo da sud doprinese da saznamo činjenice, da mislimo o prošlosti i prevaziđemo kulturu nekažnjavanja i saznamo više o državnoj odgovornosti, istakla je Kandić.

Ona je navela da za aktiviste organizacija za zaštitu ljudskih prava nema sumnje da u zatamnjenim dijelovima izvještaja Vrhovnog vijeća odbrane postoje podaci koji govore o uključenosti vojske i policije Srbije u genocidu u Srebrenici.

  • O tome se, i prije nego što je Hartmann objavila knjigu, pričalo i raspravljalo javno u medijima i na konferencijama, dodala je Kandić.

Ona je navela da je takva odluka vijeća Tribunala pomogla Beogradu u procesu pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi BiH protiv SRJ zbog genocida.

Kandić je ocijenila da je Hartmann objektivno izvještavala o događanjima tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije 90-tih godina i da je Fond mnoge važne podatke saznao iz njenih izvještaja.

  • Bivše vlasti Srbije, sa Slobodanom Miloševićem na čelu, izbacile su Hartmann iz Srbije zbog navodnog neobjektivnog izvještavanja, podsjetila je Kandić, dodajući da smatra da je to učinjeno kako bi se zaustavio protok informacija iz ratom zahvaćenih područja, odakle je optužena izvještavala.

Kandić je kazala da je Hartmann od juna 2008. godine član Upravnog odbora Fonda za humanitarno pravo i da je to i ostala i poslije optužbe za nepoštivanje suda.

Kandić, kako je rekla, nije saznala direktno od Hartmann da je ova optužena, već je pročitala u novinama. Kandić je dodala da ju je Hartmann kasnije pozvala i pitala da li je, s obzirom na optužbu, u redu da i dalje bude član.

Iako je bilo planirano da se u srijedu okonča ispitivanje svjedoka, nije bilo dovoljno vremena za svjedočenje Kandić, tako da je nastavak suđenja i njenog iskaza zakazan 1. jula.

Haški tribunal je u augustu prošle godine podigao optužnicu protiv bivše portparolke nekadašnje glavne tužiteljke Carle del Ponte, zato što je obijelodanila dvije povjerljive odluke Žalbenog vijeća sa suđenja Miloševiću.

Hartmannova je u svojoj knjizi "Mir i kazna", izdatoj 2007. i u autorskom tekstu "Skriveni ključni dokumenti o genocidu", objavljenom 2008. u BiH, ocijenila da su sudije Haškog tribunala učestvovale u prikrivanju ključnih dokumenata o umiješanosti SRJ u događanjima u Srebrenici jer su odbile da skinu oznaku poverljivosti, zbog zaštite nacionalne sigurnosti, sa zapisnika Vrhovnog vijeća odbrane.

Za nepoštovanje Tribunala predviđena je kazna do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 eura, podsjećaju agencije.