Svijet
0

Nastupila klinička smrt Svetog Oca

NINA
Talijanski mediji objavili su kontradiktorne vijesti o zdravstvenom stanju pape Ivana Pavla II. Prvo je objavljeno da je prestala Papina srčana i moždana aktivnost, a poslije da to ipak nije istina.

CNN je javio da je službeni Vatikan demantovao informacije o Papinoj smrti. U prvim vijestima koje je prenijela državna televizija RAI, rečeno je da je Papin elektrokardiogram ravan. Novinska agencija ADN Kronos objavila je da je stala moždana aktivnost Svetog Oca.

Televizija Sky Italia poslije je prenijela riječi jednog vatikanskoga izvora koji je rekao da i srce i mozak još funkcioniraju.

Večeras su Brončana vrata na Trgu sv. Petra u Vatikanu zatvorena, a tim činom su se u historiji tradicionalno označavale smrti papa. No, Brončana vrata uvijek se zatvaraju u 20 sati, tako da to nije pouzdana potvrda Papine smrti.

Još nije službeno objavljeno je li papa Ivan Pavao II. umro, međutim, liječnici tvrde da se ne može izvući iz sadašnjeg stanja. Posljednje službeno vatikansko saopštenje govori o plitkom disanju Ivana Pavla II. i stalnom padu krvnog pritiska.

Anesteziolog Vincenzo Carpino rekao je, a prenosi agencija ANSA, da "klinička slika pokazuje funkcionalno otkazivanje svih organa".

Papinu smrt službeno bi trebao potvrditi kardinal kamerlengo Eduardo Martinez Somalo, što je ranije odredio sam Papa.