Egipat
0

Nastavniku šest godina zatvora za ubistvo učenika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Egipatski sud osudio je u četvrtak jednog nastavnika na šest godina zatvora jer je premlatio do smrti učenika koji nije napisao domaću zadaću.

Nastavnik matematike Haitham Nabeel Abdelhamid (23) izveo je Islama Amra Badra iz učionice i žestoko ga je udarao po stomaku.

Jedanaestogodišnji dječak se onesvijestio i kasnije je preminuo u bolnici u Aleksandriji od srčanih smetnji, javio je BBC.

Tokom suđenja je rečeno kako su dječaku slomljena četiri rebra.

Abdelhamid je osuđen za ubistvo. On je izjavio kako je namjeravao samo discplinirati učenika i da nije želio nikome naškoditi.

"Udarati (djecu) u školi nije zabranjeno i moj klijent nije prekršio zakon", izjavio je na sudu nastavnikov advokat.

Analitičari tvrde da je taj slučaj šokantno pdsjećanje na mane egipatskog sistema državnog obrazovanja.

Incident u osnovnoj školi "Saad Othman" u predgrađima Aleksandrije u oktobru izazvao je zgražanje širom zemlje.

Islamov otac Amr Badr Ibrahim izjavio je da bi se i drugi trebali pojaviti na suđenju s nastavnikom.

"Problem je u nastavi i nastavnicima jer oni ne mogu naći dobrog nastavnika. Ministar obrazovanja trebao bi biti prva osoba koja treba biti optužena - kako on može pristati da dopusti tako mladom čovjeku da uči djecu", kazao je.

U državnom obrazovnom sistemu mladi, neiskusni i nedovoljno opremljeni nastavnici često se bore da održavaju časove sa 60 do 100 djece.

Egipatska vlada tvrdi da je pokrenula obrazovnu reformu - uključujući i testiranje novih nastavnika. Ona također pokušava riješiti problem nasilja u školama i objavila je nova pravila o zabrani tjelesnog kažnjavanja.