Svijet
0

Nastavnici širom Engleske i Velsa u štrajku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U trećini škola u Engleskoj i Velsu u četvrtak je prekinuta nastava zbog prvoga nacionalnog štrajka nastavnika u 21 godinu.

Štrajk nastavnika zatvorio je djelimično ili potpuno oko 8.000 škola i prisilio roditelje koji rade da ostanu kod kuće ili nađu one koji će brinuti za njihovu djecu, javio je BBC.

Nacionalni sindikat nastavnika održao je više od 50 protestnih skupova širom zemlje, dok njegovi članovi traže povećanje plaće od 4,1 posto umjesto ponuđenih 2,45 posto.

Tokom prijepodnevnih sati nastavnici su formirali dugaške redove ispred svojih škola. Ostali su nosili transparente sa sloganima kao što je "Gdje je novac?"

U Londonu je više od 1.000 nastavnika marširalo prema Westminsteru dok su ostali protesti održani u Manchesteru, Liverpoolu, Prestonu, Boltonu, Leedsu, Newcastleu, Sheffieldu, Hullu, Cardiffu i Wrexhamu.

Anketa obavljena u ovoj sedmici pokazala je da će trećina škola vjerovatno biti zahvaćena štrajkom, što znači izgubljene časove za više od 2,5 miliona učenika.

Ministar školstva Jim Knight izjavio je da je sporazum vlade i sindikata dobar i da razumije bijes roditelja.

Ovaj jednodnevni štrajk, koji su osudile sve vodeće političke stranke, uvodni je potez u ono što sindikat naziva dugoročnom kampanjom zbog loših plaća.