Teheran
0

Nastavljeno suđenje iranskim disidentima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Teheranu je danas nastavljeno drugo suđenje iranskim disidentima, a među optuženima su jedna francuska državljanka jedna i Iranka, službenica u francuskoj ambasadi u Iranu, javile su svjetske novinske agencije.

Među optuženima je i istaknuti novinar Ahmad Zeidabadi, kao i drugi vodeći pripadnici umjerene linije u Iranu, navodi Fars.

Više od stotinu sljedbenika umjerene politike, među kojima je i nekoliko bivših zvaničnika, sumnjiče se za raspirivanje nereda poslije spornih predsjedničkih izbora održanih 12. juna, javljaju iranski mediji.

Na tim izborima za predsjednika je ponovno izabran Mahmud Ahmadinedžad.

Poraženi umjereni predsjednički kandidati Mir Hosein Musavi i Mehdi Karubi optužili su vlasti za namještanje izbornih rezultata, a deseci hiljada njihovih pristalica izašli su u znak protesta na ulice u Teheranu i drugim velikim gradovima.

IRNA također navodi da su u subotu podignute i neke nove optužbe, kao što su održavanje kontakata sa stranim zemljama, razmjena informacija sa zapadnim medijima i služenje internetom za podrivanje islamskog sistema.

"Među onima kojima se danas sudi je jedna Francuskinja optužena za prikupljanje informacija i izazivanje protesta, a i lokalna službenica francuske ambasade", javila je poluslužbena iranska novinska agencija Fars.

Francuska državljanka Clothilde Reiss, koja je pet mjeseci predavala na univerzitetu u Iranu, uhapšena je prošlog mjeseca pod optužbom za špijunažu i pritvorena je u teheranskom zatvoru Evinu, javila je službena iranska novinska agencija IRNA.

Pariz je nekoliko puta kategorički odbacio optužbe protiv mlade Francuskinje, saopćivši da su one "neutemeljene", a francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je Iran da je odmah oslobodi.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je 15. jula da je uhapšena žena koja je radila za ambasadu u Teheranu. Nije otkriven njezin identitet niti razlog za hapšenje.

Predsjednički izbori u junu donijeli su Iranu najveću unutarnju krizu od islamske revolucije 1979. i pokazali sve dublje podjele u vladajućoj eliti.

Suđenje prvoj grupi od stotinjak pripadnika umjerene struje počelo je prošle subote pod optužbom da su djelovali protiv nacionalne sigurnosti, što je po islamskom zakonu kažnjivo smrću.

"Jutros je počelo suđenje drugoj grupi onih koji su optuženi da su učestvovali u nemirima poslije izbora", javila je agencija Fars.