Svijet
0

Nastavljeno suđenje Albancima za pripremanje terorističkih napada

FENA
Suđenje grupi od 18 Albanaca optuženih za pripremu terorističkih napada u Crnoj Gori radi izazivanja rata nastavljeno je danas u Višem sudu u Podgorici.

Drugooptuženi Anton Siništaj negirao je pred sudom da je s ostalim optuženima pripremao terorističke napade u Malesiji radi izazivanja rata i izdvajanja tog dijela teritorije Crne Gore iz sastava države.

Siništaj je negirao i da je priznao da je u svom dnevniku detaljno opisao sastanke s vođama Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Tirani na kojima je dogovarano da oružje i ljudstvo u Crnu Goru dođe s Kosova, a novac iz američkog grada Detroita.

Dnevnik Siništaja, čije su izvode objavile podgoričke novine, smatra se jednim od ključnih dokaza tužilaštva.

On je potvrdio da taj rokovnik postoji, ali ponovio da je pod pritiskom policije dozvolio da bude objavljen.

Siništaj je odbacio tvrdnju specijalne tužiteljice Stojanke Radović da je policija na osnovu podataka iz njegovog dnevnika u jednoj pećini iznad Podgorice pronašla sanduk s oružjem i municijom i da je napisao da je lično napravio taj sanduk. On je negirao da s tim ima bilo kakve veze.

Siništaj je u dnevniku sebe opisao kao čovjeka zaduženog za političku koordinaciju albanske paravojne formacije, čije osnivanje su, prema optužnici, optuženi započeli.

Za vojne akcije, organiziranje terorističkih napada po Crnoj Gori i izazivanje nemira u mjestima gdje je većinsko stanovništvo albansko, prema optužnici, bili su zaduženi "iskusni vojnici sa Kosova".

Specijalna tužiteljica za organizirani kriminal Stojanka Radović optužila je 18 Albanaca iz Malesije, među kojima je pet američkih državljana, da su planirali da izazovu oružanu pobunu i započne rat u Crnoj Gori, podsjeća Tanjug.

U optužnici se navodi da su nemiri imali za cilj stvaranje samostalne regije naseljene Albancima u okviru države, s posebnim statusom suprotnim ustavnom uređenju Crne Gore.

Optužnica ih tereti da su uz pomoć pripadnika OVK prokrijumčarili veliku količinu oružja koje je policija pronašla s Kosova i organizirali prvi napad u izbornoj noći 11. septembra na jedan vjerski objekt u Malesiji.

Optuženi Đon Dedvukaj negirao je jučer pred sudom da je pripadnik bilo kakve terorističke organizacije i optužio policiju da ga je brutalno pretukla prilikom hapšenja.

On je potvrdio da poznaje "neke ljude" iz OVK, ali i negirao da je pomagao tu paravojnu organizaciju i uz njenu pomoć planirao izazivanje nemira u Crnoj Gori.

Prema optužnici, ta organizacija trebalo je da dobije naoružanje s Kosova, novac od albanske dijaspore iz Detroita, a njihovi vođe trebalo je da budu obučavani u kampovima za obuku na zapadu Albanije.

Optuženi su Vaselj Dedvukaj, Đon Ljucaj, Đon Dedvukaj, braća Anton i Viktor Siništaj, Zef Beriša, Sokolj i Đorđe Ivanović, Viktor Drešaj, Pjetar, Đon, Rok i Kolja Dedvukaj, Nikola Ljekočević, Marko Ivanović, Vaso Koljčević i Maljota Bojović.

Američki državljanin Doda Z. Ljucaj (55), uhapšen je 9. decembra prošle godine na bečkom aerodromu, ali još nije izručen Crnoj Gori.

Suđenje se nastavlja sutra.