Svijet
0

Nastavljeni žestoki sukobi na sjeveru Libana

FENA
Žestoki sukobi libanske vojske i islamskih ekstremista, obnovljeni u četvrtak u palestinskom izbjegličkom logoru na sjeveru Libana, nastavljeni su i danas i broj žrtava raste iz sata u sat.

Ekstremisti su danas ispalili više od deset raketa tipa kaćuša na libanska sela oko logora Nahr al-Bared, što predstavlja daljnju eskalaciju dvomjesečnog sukoba, mada niko nije ranjen, već je samo izazvana materijalna šteta.

Sigurnosni izvori, na koje se pozivaju novinske agencije, rekli su da je jedan vojnik, ranjen u jučerašnjim okršajima, danas podlegao povredama, čime je broj vojnih žrtava samo tog dana dostigao sedam. Sukobi armije i pripadnika ekstremističke grupe Fatah al-Islam, insiprirane al-Qaidom, traju s prekidima od 20. maja i najgore su unutrašnje nasilje u Libanu od završetka građanskog rata 1990. godine.

Do sada je poginulo najmanje 214 ljudi, uključujući 94 vojnika, 75 ekstremista i nekoliko desetaka civila. Iako je libanski ministar odbrane Elias Murr 21. juna proglasio pobjedu armije nad ekstremistima, pokazalo se da to nije bio kraj vojnih operacija. Da li je jučer započeti žestoki napad armije pokušaj konačnog obračuna se ekstremistima pokazat će se vrlo brzo. Jedan libanski sigurnosni zvaničnik izjavio je da su vojnici krenuli i odlučujuću bitku, ali je armija kasnije to porekla.

Pripadnici Fatah al-Islama nisu, međutim, samo Palestinci i Libanci, već ima i Sirijaca i Saudijaca, kao i državljana sjevernoafričkih zemalja, a neki od njih su se borili u Iraku. Armiji zato nije lako da ih natjera da polože oružje iako ih bombarduje artiljerijijskim i tenkovskim granatama i skoro je sasvim razrušila kuće u logoru.

Ekstremisti zabarikadirani duboko unutra odgovoraju snajperskom i raketnom vatrom.