Svijet
0

Nastavljeni vojni pregovori dviju Koreja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjeverna i Južna Koreja nastavile su u utorak vojne pregovore na nivou generala, prekinute prije godinu dana, u cilju smirivanja stalnih tenzija dviju zemalja koje su teoretski još u ratu.

Vojni dijalog, prekinut u maju 2006., započeo je dosta nemirno na samom pokretanju trodnevnih razgovora.

Sjevernokorejski šef delegacije Kim Yung-chol je oštro kritikovao što Južna Koreja nije odmah poslala zvaničnika mornarice da razmotri delikatno pitanje incidenata koji se nastavljaju u Žutom moru.

"Voljeli bismo također razmatrati mogućnosti sprečavanja sukoba u Južnom moru", rekao je on, a prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Prošli susret istog nivoa je propao upravo zbog stalnog spora vezanog za trasu pomorske granice u Južnom moru.

Komunistička diktatura odbija da prizna trasu koju su odredile snage Ujedinjenih naroda nakon Korejskog rata 1950.-1953.

Seul traži da se ovaj dosje razmatra samo na nivou ministara odbrane.

Šef delegacije Južne Koreje divizijski general Jeong Seung-jo je ocijenio da su pregovori, koji su počeli u pograničnom gradu Panmunjomu, trebali biti usredsrijeđeni na prijedlog otvaranja željezničke linije između dviju Koreja.

Prijedlog je u načelu prihvaćen na historijskom samitu od 2000. u Pjongjangu, koji je i pokrenuo približavanje odnosa dviju zemalja.

Dvije Koreje su teoretski još u ratu jer zvanično nije potpisan mirovni sporazum, već samo primirje.