Pakistan
0

Nastavljeni sukobi vojske i talibana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 11 vojnika i 40 pobunjenika poginulo je u žestokim sukobima u nemirnoj pokrajini Južnom Waziristanu na sjeverozapadu Pakistana, objavili su vojni dužnosnici, prenose u ponedjeljak svjetske novinske agencije.

Pakistanska vojska je prije deset dana pokrenula veliku ofenzivu protiv talibanskih pobunjenika povezanih s globalnom terorističkom mrežom Al-Qaidom, koji su utočište pronašli u nepristupačnome planinskom području uz granicu s Afganistanom.

Vojska je počela ofenzivu nakon što su pobunjenici tokom oktobra izveli niz bombaških napada širom zemlje, među kojima i napad na glavni štab u Rawalpindiju u kojem je poginulo tridesetak osoba.

Kako prenosi njemačka agencija dpa, više od 30 hiljada pakistanskih vojnika u ratu je, procjenjuje se, s oko 10 hiljada pobunjeničkih boraca.

Vojska je saopćila da je zauzela strateški važno selo Garlai i obližnje planinske vrhove, te još više potisnula talibanske snage prema afganistanskoj granici.

Tokom vikenda vojska je nakon višednevnih bitaka zauzela i strateški grad Kotkai.

Vojni dužnosnici su rekli da je od početka ofanzive u Južnom Waziristanu poginulo 30 vojnika i više od 200 pobunjenika.

Dok se pakistanska vojska sve više približava središnjim dijelovima tog teritorija pod talibanskim nadzorom, pobunjenici su proširili sukobe i na obližnje pokrajine kako bi oslabili pritisak, prenosi agencija Reuters.

Više desetaka pobunjenika napalo je u ponedjeljak vojnu nadzornu tačku u pokrajini Bajauru. Pritom su poginula četiri vojnika, a istovremeno su napadnuta i vojna uporišta u Sjeverozapadnoj pograničnoj pokrajini.