Svijet
22

Nastavljeni sukobi u Ukrajini: Separatisti zauzeli zgradu Službe sigurnosti u Donjecku

Tanjug/Klix.ba
Proruski separatisti, pristalice samoproglašene Narodne republike Donjeck, zauzeli su u Donjecku zgradu oblasne uprave Službe sigurnosti Ukrajine, javile su večeras ukrajinske i ruske novinske agencije.
Proruski separatisti u Donjecku (Foto: Twitter)
Proruski separatisti u Donjecku (Foto: Twitter)

Prema agenciji UNN, približno 2.000 ljudi došlo je do zgrade sa mitinga posvećenog proruskim aktivistima poginulim u Odesi.

Skandirajući "Odesa je ruski grad", "Nećemo oprostiti Odesu" i "Donbas", pristalice federalizacije Ukrajine na krovu su istakli zastavu samoproglašene republike, navodi RIA Novosti.

Separatisti su zgradu zauzeli za par minuta, budući da je niko nije osiguravao, navode agencije.

Ukrinform prenosi da je zauzeta i susjedna zgrada istražne uprave SBU.

Kramatorsk (Foto: Twitter)
Kramatorsk (Foto: Twitter)

Napeto je i u Kramatorsku gdje su ukrajinske vlasti u subotu nastavile antiterorističku operaciju. Ukrajinska državna agencija je javila da je poginulo šest osoba, a ranjeno još njih 16.

Ministar unutarnjih poslova Ukrajine, Arsen Avakov, potvrdio je da su ukrajinske snage reda zauzele televizijski toranj u Kramatorsku, ali nije dao nikakve podatke o mogućim žrtvama ili pojedinostima akcije.

Proruski separatisti kazali su kako je vojska u napadu preuzela kontrolu gotovo nad cijelim gradom osim glavnog gradskog trga. Tvrde i kako je u napadu koji se dogodio preko noći ubijeno deset osoba, prenosi RT.

"Sigurnosne snage pucale su po svima, uključujući i civile", izjavio je jedan pripadnik separatista, javlja Interfax.