Regija Donbas
53

Nastavljeni sukobi na istoku Ukrajine: Tokom noći zabilježena upotreba teškog naoružanja

V. K.
Kršenje primirja zabilježile obje strane u sukobu u Ukrajini (Foto: EPA-EFE)
Kršenje primirja zabilježile obje strane u sukobu u Ukrajini (Foto: EPA-EFE)
Sukobi na istoku Ukrajine između zvanične ukrajinske vojske i proruskih separatista u Donbasu nastavljeni su i tokom noći, a obje strane su prijavile "grubo kršenje primirja".

Predstavnici samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk saopćili su kako je ukrajinska vojska gađala naselja Moločni i Veselenskoe, kao i naselja u predgrađu Luganska.

"Koristili su minobacače i granate kalibra 120 i 82 mm. Grubo je prekršeno primirje upotrebom teškog naoružanja. U protekla 24 sata zabilježili smo kako je ukrajinska vojska 29 puta prekršila primirje granatirajući područje Donbasa", saopćili su iz Luganska.

S druge strane, Ministarstvo odbrane Ukrajine saopćilo je kako su tokom jučerašnjeg dana proruski separatisti 43 puta prekršili sporazum o prekidu vatre granatirajući dijelove pod kontrolom ukrajinske vojske.

"Osim toga, u regiji Donjecka zabilježen je let neprijateljske bespilotne letjelice Orlan-10. Dva civila su povrijeđena usljed granatiranja proruskih okupacionih trupa. U jučerašnjem bombardovanju oštećen je vrtić, razoreni su dalekovodi i dvije privatne kuće u naselju Stanica Luganska", saopćeno je.

Također, iz vojnih struktura Ukrajine su saopćili kako su proruske trupe oštetile zgradu srednje škole u naselju Vrubivka te benzinsku pumpu i stambenu zgradu.

"Zahvaljujući naporima naših vojnika, granice koje kontroliraju ukrajinske trupe ostale su nepromijenjene", zaključili su iz vojske Ukrajine.