{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavljeni sukobi između policije i demonstranata

S
30.6.2011. u 08:15
0
1
Nastavljeni sukobi između policije i demonstranata
0
Nastavljeni sukobi između policije i demonstranata
Foto: AP
Ispred zgrade grčkog parlamenta u Atini u ranim jutarnjim satima izbili su sukobi između demonstranata i policije, pred današnje održavanje glasanja na kojem se očekuje usvajanje paketa mjera štednje neophodnih da bi se obezbijedila međunarodna pomoć i izbjegao bankrot.
U jučerašnjem glasanju u parlamentu usvojene su mjere štednje sa 155 glasova za i 138 protiv, a vlada premijera Jorgosa Papandreua izrazila je očekivanje da će i danas biti usvojen zakon kojim se reguliše sprovođenje mjera.

Parlament nastavlja sa diskusijom u 9.30 sati po lokalnom vremenu dok se ne očekuje da će glasanje biti održano prije 14.00 sati.

"Očekujemo da poslanici, koji su podržali mjere, takođe glasaju i za njihovo sprovođenje", rekao je portparol grčke vlade Ilijas Mosijalos.

Svjetske berze pratile su dešavanja u Grčkoj i euro je postigao najveći rast u odnosu na dolar u proteklih 20 dana, jer sve ukazuje na to da će Atina izbjeći da postane prva članica eurozone koja će se suočiti sa bankrotom.

Nove mjere štednje izazvale su štrajkove širom zemlje i žestoke nemire tokom ove sedmice u Atini. U jučerašnjim sukobima između demonstranata i policije na trgu Sintagma u nesposrednoj blizini parlamenta povrijeđeno je najmanje 25 lica.

Policijski sindikat saopštio je da je najmanje 40 policajaca povrijeđeno.

Tokom noći u raznim dijelovima Atine zabilježeni su sukobi između maskiranih demonstranata i policije i centralni dio grada bio je prekriven dimom od suzavca i benzinskih bombi.

Demonstranti su zapalili kancelariju pošte u zgradi u kojoj se nalazi i Ministarstvo finansija, dok su pokušali da podmetnu požar u banci.

Ukoliko bude usvojen i neophodni zakon za sprovođenje mjera štednje, evropski zvaničnici počeće i sa finalizacijom detalja o drugom paketu finansijske pomoći, čija je vrijednost 120 milijardi eura, i koji je predviđen za pomoć Grčkoj za isplatu dugovanja do kraja 2014. godine.

Usvajanje paketa mjera štednje neophodno je i kako bi EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) pustili posljednju tranšu pozajmice vrijednu 12 milijardi eura, koji su Atini neophodni za isplatu pristiglih dugovanja

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: