Ženeva
0

Nastavljeni razgovori Rusija - Gruzija

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sedma runda jednodnevnih razgovora između Rusije i Gruzije počela je u četvrtak ujutro u Ženevi, nakon novih tenzija dviju zemalja povodom prve godišnjice rata iz augusta 2008.

Ruska i gruzijska delegacija kao i delegacije dvije secesionističke gruzijske regije, koje podržava Rusija, Abhazija i Južna Osetija, okupile su se po sedmi put od oktobra 2008. kako bi razgovarali o sigurnosti na Kavkazu kao i o sudbini izbjeglica. Razgovori se odvijaju pod pokroviteljstvom Evropske unije, Ujedinjenih naroda i Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), javio je AFP.

  • Na programu razgovora je pitanje prevencije incidenata na terenu. Nakon dogovora u februaru, provedba tog mehanizma je definirana, ali je počela da poprima formu tek tokom ljeta, posebno vezano za Abhaziju, javio je diplomatski izvor blizak pregovaračkoj ekipi.

Gruzija je također imala jedan spor s Abhazijom krajem augusta, nakon što su gruzijske snage pregledale teretni brod, koji je plovio pod panamskom zastavom, a koji je prevozio naftu iz Turske za tu regiju.

Prema diplomatskom izvoru, abhazijska strana traži da se taj problem razmatra tokom današnjih pregovora.