Paljevine i uništavanje
66

Nastavljeni protesti "žutih prsluka", nasilje ponovo na ulicama Pariza

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Demonstranti su opljačkali prodavnice u Parizu za vrijeme protesta "žutih prsluka" koji su prvobitno počeli prije četiri mjeseca u Francuskoj.

Do protesta je došlo zbog povećanja cijena goriva, ali su prerasli u revolt širih razmjera. Policija je koristila vodeni top i suzavac kako bi rastjerala demonstrante čiji se broj smanji u odnosu na situaciju prije nekoliko sedmica da bi se danas povećao. Demonstranti su bacali kamenje na policiju kod pariskog Slavoluka pobjede.

Na ulice Pariza se vratilo i nasilje koje je okarakterisalo i neke ranije proteste. Prodavnice uključujući Boss su opljačkane, a na ulicama su demonstranti pravili požar. Najmanje jedan automobil je zapaljen, kao i prostorije banke. Do podneva je policija uhapsila više od 80 osoba.

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner je rekao da je mobilizovano više od 1.400 policajaca kojima je naređeno da "čvrsto odgovore na neprihvatljive napade".

"Nema sumnje, oni žele nasilje i tu su na prave haos u Parizu", poručio je Castaner putem Twittera.

Broj demonstranata je i dalje znatno manji nego proteklih dana, a danas na ulicama Pariza ima oko 8.000 osoba.

"Kada je na ulicama 8.000 ljudi, tada imate više od 1-500 ultra nasilnih osoba koje su tu samo da uništavaju, da se tuku i napadaju", dodao je ministar.