Xinjiang
0

VIDEO / Nastavljeni nemiri, zavladala panika zbog zaraženih igala

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Snage reda u Urumqiju, glavnome gradu zapadne kineske pokrajine Xinjiang, suzavcem su rastjerale hiljade pripadnika većinskog naroda Han koji su u petak opet protestirali protiv terora što ga siju nepoznati napadači injekcijama, javljaju agencije.

Demonstranti su optuživali vlasti da presporo sude odgovornima za krvave međuetničke nerede, što su izbili u julu i završili s 200 mrtvih.

Pripadnici naroda Han optužuju turkofone muslimane Ujgure, koji su većinski u pokrajini Xinjiang, a počeli su nerede u julju, da su odgovorni i za tajanstvene napade injekcijama, piše Reuters.

Agencija AFP donosi svjedočenje žene kojoj je nepoznat napadač zabio injekciju u nadlakticu dok je čekala vlak na željezničkoj stanici, ali i mladog Ujgura koji je pretrpio napad iglom.

Službeni mediji tvrde da je 476 osoba u bolnici potražilo pomoć zbog napada injekcijom koji su počeli 20. augusta.

Agencija Xinhua piše, međutim, da nijedna osoba nije zaražena i dodaje da je nepoznato kakvo se sredstvo nalazi u dozi injekcije.

Neki stanovnici uvjereni su da napadači žele izazvati haos u društvu, pa napadaju sve, čak i Ujgure. Tvrde da je injekcija izabrana jer ju je lakše skriti od štapova, te čak navode da su Ujguri proizveli vrlo šiljaste prstenove kojima napadaju prolaznike.

U pokrajini Xinjiang najteže međuetničko nasilje počelo je 5. jula kada su Ujguri digli bunu jer su dvojica ujgurskih radnika bila ubijena u jednoj tvornici, a dva dana poslije narod Han krenuo je u osvetu. U sukobima je ubijeno gotovo 200 ljudi.

Pokrajinska vlada, u očitom nastojanju da smiri bijes stanovništva, objavila je u četvrtak da je 196 osoba osumnjičenih za nemire u julu pod istragom, da je 51 osoba već optužena i da će suđenje početi.

U petak su zatvorene škole, policija je demonstrante rastjerivala suzavcem i megafonima na ulicama pozivala ih da se raziđu, prenijela je Xinhua.