Država u kolapsu
0

Nastavljeni nemiri na Šri Lanki, demonstranti zauzeli premijersku rezidenciju

F. H.
Foto: Twitter / Screenshoot
Foto: Twitter / Screenshoot
Na stotine demonstranata provalile su u srijedu u kompleks koji pripada premijeru Šri Lanke nakon naguravanja sa policijom. Na snimcima sa društvenih mreža vidi se kako demonstranti provaljuju kapiju rezidencije.

Neredi nastavljaju potresati Šri Lanku koja se nalazi u ekonomskom kolapsu. Nezadovoljni građani su protestima prislili predsjednika da podnese ostavku i napusti zemlju, a u srijedu su provalili u premijerovu rezidenciju.

Demonstranti su također ušli u prostore državne radiotelevizije. Tamo su sa zaposlenicima sklopili dogovor da državna televizija neće dopustiti političarima da se obraćaju, uključujući premijera Ranila Wickremesinghe koji je imenovan i funkciju vršioca dužnosti predsjednika Šri Lanke.

U utorak navečer smijenjeni bivši predsjednik Šri Lanke Gotabaya Rajapaksa vojnim avionom je napustio glavni grad Colombo i pobjegao na Maldive.

Prema informacijama iz ureda premijera, nakon što je jutros proglasio vanredno stanje u državi, isto je nakon nekoliko sati ukinuo.

Demonstranti zahtjevaju da osim predsjednika, ostavku daju i premijer i svi ministri u vladi Šri Lanke.

Šri Lanku potresaju nemiri nakon što je ova država faktički doživjela bankrot ostavši bez stranih deviza potrebnih za plaćanje uvozne robe uključujući i gorivo. Lideri ove države su u prethodnim sedmicama upozorili da u državi postoje zalihe goriva jedva dovoljne za osnovno funkcionisanje državnih službi. Demonstranti su u prethodnim danima zauzeli predsjedničku rezidenciju.