|

Nastavljena akcija spašavanja nasukanih kitova na Novom Zelandu, uspavano ih 20

Nastavljena akcija spašavanja nasukanih kitova na Novom Zelandu, uspavano ih 20
31
Klix.ba
11.2.2017. u 12:44
23
komentara
31

dijeljenja
Nastavljena akcija spašavanja nasukanih kitova na Novom Zelandu, uspavano ih 20 Foto: EPA
Akcija spašavanja nasukanih kitova na obali Farewell Spit na Novom Zelandu nastavlja se i danas, kada su veterinari morali donijeti najtežu odluku i uspavati blizu 20 morskih sisara.
Više od 400 kitova, koliko ih se u četvrtak nasukalo na plažu, volonteri su uspjeli vratiti u vodu manje od 100 i to zahvaljujući cjelodnevnom polijevanju vodom, hlađenju, pa čak i pjevanju sisarima ne bi li ih umirili.

Kitovi su spas pronašli u plimi, kada su uspjeli ponovo zaplivati, a više od 100 ljudi je tada, uz pomoć tri broda, napravilo ljudski lanac kako bi sprječili kitove da se ponovo zbune i vrate na suho.

Na taj način su, kažu zvaničnici, sprječili su blizu 200 kitova da ponovo završe na plaži.

Nažalost, tokom noći se nasukala još jedna grupa kitova, ovog puta blizu 100 jedinki. Njih 80 se uspjelo vratiti u more, a preostalih 20 se nastavilo mučiti na suhom. Tada je donijeta odluka da se kitovi uspavaju jer, čak i da se vrate u vodu, ne bi uspjeli preživjeti.

"Emotivno, ovo je jako stresno, jer možete čuti dozivanje kitova", izjavio je jedan od volontera.

Drama se nastavlja nakon što je javljeno da su još tri grupe morskih sisara završile na plaži, pa se volonteri ponovo okupljaju i trude se održati ih u životu dok se nivo mora ponovo ne podigne.

Uzrok nije poznat, ali nasukani kitovi nisu rijetka pojava u Zlatnom zajevu, jer plitke i mutne vode mogu ometati sonar koji kitovi koriste za kretanje.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...