Pojas Gaza
0

Nastavljaju se žestoki sukobi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više od 10 naoružanih Palestinaca ubijeno je u žestokim sukobima izraelskih vojnika i pripadnika Hamasa istočno od grada Gaze.

Izraelske vazduhoplovne snage napale su više od 60 meta u tom području. Izraelska ofanziva mogla bi da se nastavi i u gusto naseljenim područjima. Sukobi su se zaoštrili nakon što je visoki izraelski komandant rekao da su hamasovci iscrpljeni i napuštaju bitku. U izraelskim napadima pogođena je i kuća vođe vojnog krila Hamasa Ahmeda Džabrija, javile su u nedjelju agencije.

U granatiranju dva sela na jugu ubijena je jedna Palestinka, a požar je izbio u 15 kuća.

Pedesetak osoba zadobilo je opekotine ili im je ukazana pomoć zbog udisanja gasa.

Pretpostavlja se da će izraelska ofanziva, koja je počela vazdušnim napadima i paljbom s borbenih brodova, a potom nastavljena upadima na kopno, ući u treću fazu, koja podrazumeva sukobe u najgušće naseljenim urbanim centrima.

U prilog tome govori činjenica da su izraelski avioni bacali iznad Gaze hiljade letaka, upozoravajući stanovništvo da bi ofanziva mogla da se pojača i da treba da se sklone.

Izraelski bezbjedonosni kabinet trebalo bi na sastanku da odluči da li da će se ofanziva nastaviti dosadašnjim tempom ili da se razmotre inicijative za prekid vatre.