Bačen i suzavac
23

Nastavljaju se sukobi pred Američkom ambasadom u Bagdadu

M. A.
Nemiri u Bagdadu (Foto: EPA-EFE)
Nemiri u Bagdadu (Foto: EPA-EFE)
Sigurnosne snage Ambasade SAD-a u Bagdadu u srijedu ujutro su bile primorane upotrijebiti suzavac kako bi rastjerale nekoliko stotina bijesnih pristalica iračke šiitske milicije koji su ranije zapalili američki zastavu, javljaju strani mediji.
Jučer su stotine ljudi najavile mirne proteste ispred zgrade Ambasade SAD-a zahtijevajući odlazak Amerikanaca iz Iraka nakon zračnih udara u kojima je poginulo 25 pripadnika proiranskih snaga.

Interesantno je i to da su demonstranti tokom noći postavili i nekoliko desetina šatora, što je bio jasan znak da nemaju namjeru skoro se pomjerati s tog područja.

Otkako su u nedjelju američki avioni bombardirali baze Hezbolahovih brigada, tačnije ogranka Hashd al-Shaabi, akcije protiv SAD-a kulminirale su u utorak napadom na navedenu ambasadu.

Rano jutros iračka vojska je zatvorila sve prilaze Zelenoj zoni, gdje je smještena navedena zgrada i najviša tijela iračke vlasti, u koju su hiljade pripadnika paravojske bliske Iranu u utorak slobodno ušetale.

Proiranski demonstranti pokušali su ponovo prići Ambasadi SAD-a paleći američke zastave i izvikujući "Amerika je veliki đavo", što je slogan koji se u Iranu često koristi od Islamske revolucije 1979. godine, na što je odgovorenom suzavcem.

Kako ocjenjuju vojni analitičari, postoji realna mogućnost da napetost između Teherana i Washingtona preraste u otvoren rat na iračkom tlu, jedinoj bliskoistočnoj zemlji koja je ujedno saveznica i Irana i SAD-a.