Južna Afrika
0

Nastavljaju se pregovori strana u Zimbabveu

FENA
Južna Afrika je saopćila da će se razgovori o diobi vlasti u Zimbaveu nastaviti u petak iako je vodeći posrednik predsjednika Roberta Mugabea izjavio kako ne vidi potrebu za dodatnim raspravama.

Mugabe i opozicijski lider Morgan Tsvangirai nisu uspjeli postići sporazum u više od mjesec dana razgovora koji su uslijedili za Mugabeovom pobjedom na predsjedničkim izborima bez protivnika koje je bojkotovao Tsvangirai i osuđeni su širom svijeta.

U nagovještaju rastućeg očaja u Zimbabveu, Mugabeova vlada ukinula je zabranu rada humanitarnih grupa koje dostavljaju hranu i humanitarnu pomoć. Njihov rad je zabranjen nakon izbra kada ih je Mugabe optužio da pomažu opoziciji.

Sve strane će učestvovati u pregovorima u Južnoj Africi i nikakav rok za okončanje razgovora nije određen, saopćio je zamjenik ministra vanjskih poslova Južne Afrike Aziz Pahad, javio je Reuters.

"Nadamo se da ovi razgovori mogu dovesti do finalizacije svih neriješenih pirtanja, tako da možemo početi s normaliziranjem ekonomske, političke i društvene situacije u Zimbabveu", kazao je on.

Nije bilo odmah jasno da li su razgovori već nastavljeni.

Zimbabveanske državne novine Herald ranije su citirale riječi ministra pravde Patricka Chinamase, vodećeg pregovarača ZANU-PF-a: "Nema potrebe za novim razgovorima jer je sporazum već na stolu i čeka da bude potpisan".

Tsvangiraijev Pokret za demokratske promjene saopćio je, međutim, da neće potpisati sporazum u trenutnoj formi, iako ostaje obavezan na pregovore.

"ZANU-PF kopa vlastitu jamu. Tragedija je što oni žele da nastave s kopanjem", izjavio je portparol stranke Nelson Chamisa.