Svijet
0

Nastavljaju se polemike zbog Tadićevog izvinjenja

FENA
Izvinjenje srbijanskog predsjednika Borisa Tadića zbog zla koje su pripadnici srpskog naroda nanijeli hrvatskim građanima i pripadnicima hrvatskog naroda, izrečena u Zagrebu proteklog vikenda, i dalje je u Srbiji povod za polemike.

U srijedu je u srbijanskom parlamentu glavni tajnik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić prekinuo raspravu o paketu financijskih zakona da bi kazao kako je predsjednik Tadić svojim izvinjenjem "pljunuo u lice svakom Srbinu i svakom čovjeku kojem je stalo do istine".

Odgovorio mu je zastupnik Tadićeve Demokratske stranke Slobodan Gavrilović rekavši da Tadićeva politika uspostavlja nove odnose i novu politiku, umjesto one koja je devedesetih godina pridonijela tome da milijuni ljudi budu prognani, da desetine tisuća izgube živote i ostanu invalidi.

"Izvinjenje predsjednika Srbije u Hrvatskoj čin je koji treba pokazati odgovornost u Srbiji za ono što su pojedinci učinili drugima. Zbog toga se nikada nećemo sramiti, a pojedinci moraju odgovarati za zločine. Ne možemo riješiti pitanje prošlosti tako što ćemo stavljati masku na određene stvari", kazao je Gavrilović.

Tadićevu ispriku s odobravanjem su u Srbiji prihvatile brojne stranke, nevladine organizacije i pojedinci, dok su napadi stigli uglavnom iz redova Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Ured predsjednika Tadića u srijedu je demantirao navode zagrebačkog "Večernjeg lista" da se predsjednik Tadić u razgovoru s hrvatskom predsjednikom Stjepanom Mesićem suglasio u tome da teme iz Drugog svjetskog rata treba zauvijek staviti ad acta, uključujući i izbacivanje broja od 700 tisuća žrtava u Jasenovcu iz službene srpske istorije.

U razgovoru s Mesićem Tadić je uz ostalo naglasio da je "svaka nevina žrtva prevelika" i da se "stratišta kao Jasenovac i sva ostala nikada ne smiju zaboraviti", te da žrtvama treba odavati dužno poštovanje i da se svi oni koji su počinili zločine moraju naći pred licem pravde, prenijela je agencija Beta.