Svijet
0

Nastavljaju se masovni protesti u Venecueli

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Venecuelanski studenti koji već tri sedmice protestiraju protiv predsjednika Nicolasa Madura pozvali su na nove proteste u utorak u Caracasu dok vlada počinje konsultacije o nacionalnom dijalogu. Jedan od vođa protesta pozvao je na okupljanje u utorak u Caracasu.

"Očekujemo vas (u utorak) na Trgu Alfreda Sadela, odakle ćemo u povorci poći do kubanske ambasade", poručio je Gaby Arellano na Twitteru.

Vojska je noćas intervenirala kako bi uklonila barikade s ulica Caracasa. Pedesetak demonstranata koji su zaustavili promet u jednoj četvrti rastjerani su suzavcem.

Socijalistički predsjednik koji je preuzeo vlast prije jedanaest mjeseci suočen je od početka februara s protestima studenata zbog nesigurnosti i skupoće koje je opozicija poduprla.

Mirni protesti su se nekoliko puta oteli kontroli i prerasli u sukobe u kojima je poginulo 14 ljudi, među kojima je barem osmero ustrijeljeno a 140 je povrijeđeno, po službenim podacima i evidenciji agencije AFP-a.

Sukobi su izbili i u drugim gradovima. Tako su se u Valenciji, trećoj po veličini aglomeraciji u zemlji, skupine demonstranata sukobile s redarstvenim snagama koje su ih pokušale rastjerati gumenim mecima i suzavcem, pišu tamošnji listovi.

Maduro, glavna meta demonstranata, otvorio je u subotu vrata dijaloga. Sazvao je "mirovnu konferenciju" u srijedu. "Sve društvene, političke, korporacijske i vjerske struje su pozvane", rekao je.

Maduro se treba sastati s guvernerima 23 država, pa i s opozicionima, među kojima je Henrique Capriles, kandidat koji je 'za dlaku' izgubio na predsjedničkim izborima u aprilu 2013.

Više analitičara sumnja u uspjeh tog Madurova poteza. "Vlada vidi da raste pritisak u domaćoj i u međunarodnoj javnosti i u ovom dijalogu vidi priliku za smirivanje stanja", rekao je politolog John Magdaleno.

Maduro za ove proteste u gradskim sredinama optužuje opoziciju koju podupiru Sjedinjene Države i bivši konzervativni kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe. Ti "neprijatelji zemlje" su, po njegovu mišljenju, odlučni u nakani da izvedu "državni udar" na njegovu vladu.