Svijet
0

Nastavljaju se demonstracije u Ukrajini

NINA
Hiljade pobornika oporbenog lidera Viktora Juščenka ponovno je jutros izašlo na ulice dok se evropska delegacija pripremala na let da pokušaju razriješiti krizu nakon spornih izbora.

Svjedoci su kazali da je jutros bila prilično napeta situacija blizu zgrade predsjedništva u Kijevu gdje su hiljade demonstranata dočekale specijalne snage, ali se stanje kasnije smirilo.

Hiljade drugih, skandirajući "Ju-ščen-ko!" i noseći plakate na kojima optužuju premijera Viktora Janukoviča kojeg podržava službena Moskva i predsjednika u odlasku Leonida Kučmu, skupili su se oko parlamenata i vlade slijedeći Juščenkov apel.

Socijalistički lider Oleksander Moroz, Juščenkov saveznik koji je također bio prisutan, kazao je da je pobjeda počela jučer, dodajući da su neki članovi snaga sigurnosti prešli na njihovu stranu te da daju potporu demonstrantima.

Demonstracije u Ukrajini traju od srijede, poslije objavljivanja službenih rezultata drugog kruga predsjedničkih izbora u Ukrajini, prema kojima je pobijedio kandidat vladajućih snaga premijer Viktor Janukovich. Opozicija je tada pozvala svoje pristalice da blokiraju sve administrativne objekte, ceste, pruge i aerodrome da bi se oborili rezultati predsjedničkih izbora koji su, kako kažu, lažirani.