Zbog zaplijene broda
0

Nastavlja se spor zbog ribolova: Britanci pozvali francusku ambasadoricu na razgovor

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Velika Britanija je osudila "neopravdane" prijetnje iz Francuske i pozvala ambasadora te zemlje da pojasni odluku o zapljeni broda u eskalirajućem sporu u vezi s pravom na ribolov nakon Brexita.
Ministrica vanjskih poslova Liz Truss pozvala je na razgovore, tražeći od Catherine Colonne, francuske ambasadorice, da objasni "razočaravajuće i nesrazmjerne prijetnje".

Francuska je zaplijenila jedan britanski brod, a drugi kaznila tokom provjera u četvrtak, a vlasti su saopćile da zarobljeni brod nije imao dozvolu za plovidbu.

Međutim, ministar za okoliš George Eustice insistirao je na tome da je Evropska unija izdala potrebnu licencu i rekao da je "nejasno" zašto je, prema izvještajima, kasnije povučen s liste EU.

Ovaj potez Francuske dolazi nakon tenzija zbog ranije odluke Ujedinjenog Kraljevstva da uskrati dozvole za ribolov desetinama francuskih brodova te je tvrdila da je time prekršen dogovor o Brexitu.

Zemlja je upozorila da će sljedeće sedmice blokirati britanske brodove iz nekih luka i pooštriti provjere britanskih brodova i kamiona ako spor o dozvolama za ribolov ne bude riješen do 2. novembra.

Uz postavljanje ultimatuma, saopćeno je da će od sljedećeg utorka početi nametati "ciljane mjere", uključujući sprečavanje iskrcavanja britanskih ribarskih brodova u lukama i dodatne kontrole robe iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Francuska je također upozorila da bi mogla prekinuti isporuku struje za Jersey, kao što je prijetila i u maju.

Ministar Clement Beaune rekao je za francuski TV kanal CNews: "Moramo govoriti jezikom sile jer, nažalost, izgleda da je to jedino što ova britanska vlada razumije."

U četvrtak uvečer Truss je u tvitu rekla da je zamolila ministricu Wendy Morton da pozove francusku ambasadoricu na razgovore u petak.

Glasnogovornik vlade je rekao: "Predložene francuske akcije su neopravdane i sa strane EU ne izgledaju kompatibilno sa Sporazumom o trgovini i saradnji (TCA) ili širim međunarodnim pravom. Žalimo zbog jezika konfrontacije koji je francuska vlada dosljedno koristila po ovom pitanju, što ovu situaciju ne čini lakšom za rješavanje."

Zatvoreni brod je Cornelis Gert Jan, a njegov vlasnik Macduff Shellfish iz Škotske rekao je da je plovilo legalno lovilo u francuskim vodama.