Evropska komisija
0

Nastavlja se monitoring Bugarske i Rumunije?

FENA
Evropska komisija trebala bi sljedeće sedmice preporučiti da Bugarska i Rumunija ostanu pod posebnim mehanizmom monitoringa i nakon 2009. godine, zbog sporog napretka u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, piše EUobserver.

U izvještaju koje bi trebalo biti objavljeno u srijedu navodi se da ni Bugarska ni Rumunija nisu napravile dovoljan napredak da se monitoring ukine. Takozvani mehanizam za saradnju i verifikaciju uveden je uoči ulaska dvije balkanske zemlje u EU 2007. godine zbog njihove nedovoljne pripremljenosti za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Rumunske vlasti pokušale su lobirati za uvođenje takozvane izlazne strategije iz mehanizma, dok je u Bugarskoj stranka desnog centra GERB gradonačelnika Sofije Bojka Borisova na izborima održanima početkom jula premoćno pobijedila zahvaljujući obećanjima o borbi protiv korupcije.

Međutim, niz zemalja koje pune proračun EU-a, poput Njemačke, Holandije, Danske i Austrije, te trenutne predsjedaavajuće Švedske, oštro su se usprotivile ukidanju mehanizma monitoringa.

Premda je Komisija nakon ulaska dviju zemalja u EU ostala bez drugih mehanizama pritiska kako bi se ubrzale reforme, mehanizam monitoringa ipak je sprječio najteže povrede, navodi EUobserver.

Sumnje u prevaru dovele su do toga je Evropska komisija prošle godine suspendirala ukupno 800 miliona eura poljoprivredne, regionalne i infrastrukturne pomoći Bugarskoj. Oko 465 miliona još je 'zaleđeno', dok je Bugarska definitivno izgubila 220 miliona.

U Rumuniji su u sklopu mehanizma monitoringa sprječeni politički pritisci na ured antikorupcijskog tužitelja.

Dužnosnici EK-a trebali bi u svom izvještaju naglasiti da se mehanizam neće ukinuti sve dok Rumunija i Bugarska ne ispune mjerila na koja su se obvezale uoči ulaska u EU.