{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavlja se finansiranje Grčke, ali dug neće biti otpisan

S
10.11.2012. u 12:06
0
0
Nastavlja se finansiranje Grčke, ali dug neće biti otpisan
0
Nastavlja se finansiranje Grčke, ali dug neće biti otpisan
Evropski političari već su odlučili da nastave finansiranje Grčke, ali revizori moraju da sastave iskrenu procjenu o finansijama te zemlje, izjavio je danas Jens Weidmann , zvaničnik Evropske centralne banke ECB.
Weidmann, šef Upravnog savjeta ECB i Bundesbanke rekao je da ovakav stav evropske političke elite ugrožava nezavisnost rada revizora iz Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske komisije i ECB.

"Kako možete objektivno procijeniti kompletiranje programa, ako se suviše plašite posljedica negativnog zaključka?", uptao je ovaj bankarski stručnjak.

On je izrazio nadu da će revizorska trojka sastaviti iskren izvještaj o situaciji u Grčkoj prije isplate sljedeće tranše zajma toj zemlji, prenio je Reuters.

Weidmann je rekao da su ECB i nacionane centralne banke iz eurozone postali najveći kreditori Grčke, ali da ne bi mogli da prihvate otpisivanje duga te zemlje.

"Centralne banke ne mogu da otpišu grčki dug. To bi bio direktan transfer i predstavljalo bi zabranjeno monetarno finansiranje jedne države", dodao je zvaničnik ECB.

Predsjednik ECB Mario Dragi izjavio je ranije ove sedmice da ova institucija neće dodatno pomagati Grčkoj jer joj je zabranjeno da pruža direktnu pomoć.

Weidmann je ponovo kritikovao plan ECB o otkupu dugova ugroženih zemalja evrozone, ali je demantovano navode da će zbog ovog neslaganja podnijeti ostavku.

On je ocijenio da će euro kao valuta postojati i za deset godina.

"Siguran sam u to. Jasno je da postoji politička volja da se eurozona očuva kao cjelina", zaključio je zvaničnik ECB.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: