Daily Telegraph
0

Nastavlja se bura oko naplate troškova britanskih poslanika

FENA
Bura oko naplate troškova britanskih poslanika nastavlja se, a istragu danas predvodi nedjeljno izdanje Daily Telegrapha - Sunday Telegraph.

Telegraph na naslovnici donosi ekskluzivni izvještaj o tome da su poslanici Sinn Feina u Sjevernoj Irskoj Geri Adamas i Martin McGuinness, zajedno sa još trojicom kolega, naplatili troškove smještaja u Londonu iako tu nikada nisu živjeli, jer odbijaju učestvovati u radu britanskog parlamenta.

Stan u sjevernom Londonu, koji su McGuinness i Adams navodno dijelili, košta 3.600 funti mjesečno, znatno više od normalne tržišne cijene.

Na slična pitanja morat će odgovoriti i laburistička ministrica Hazel Blears, koja nije platila porez na profit koji je dobila prodajući stan u južnom Londonu, a za čiju je otplatu na ime poreznih obveznika dobila hiljade funti.

Istragu neće moći izbjeći ni bivši premijer Tony Blair o tome kako je finansirao svoje "multimilionsko carstvo nekretnina".

Pitanje kako je Blair uspeo kupiti kuću u centru Londona za tri i po miliona funti, što je 18 puta više od njegove premijerske plaće, uvijek je bilo obavijeno velom misterije, piše Telegraph.

Spisak "krivaca" se nastavlja na nekoliko stranica, dok u svome uredničkom komentaru ovaj list konstatira da su mnogi poslanici naplaćivali razne troškove ne zato što su mislili da je to ispravno, već zato što su znali da mogu nekažnjeno proći.

Vezani članci