{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nastaviti borbu protiv klimatskog zagrijavanja"

F
FENA
25.10.2008. u 14:07
0
1
"Nastaviti borbu protiv klimatskog zagrijavanja"
0
"Nastaviti borbu protiv klimatskog zagrijavanja"
foto:AP
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso apelirao je u subotu prilikom zatvaranja samita Azija-Evropa u Pekingu da se zbog finansijske krize u svijetu ne zaboravi na angažiranje u borbi protiv klimatskog zagrijavanja.
"Financijska kriza nije razlog i ne bi trebalo da bude izgovor da odustanemo od angažiranja u domenu borbe protiv klimatskog zagrijavanja", izjavio je u subotu Barroso na konferenciji za štampu održanoj nakon samita koji je u petak i subotu okupio četrdesetak azijskih i evropskih lidera u Pekingu.

Iako je samit Azija-Evropa (ASEM) bio zaokupiran financijskom krizom, članice ASEM-a su ipak usvojile "Pekinšku deklaraciju o trajnom razvoju" u kojoj se dotaklo pitanja klimatske promjene.

"Ističemo da je potrebna zajednička vizija za dugoročnu akciju i globalni cilj za dugoročno smanjivanje emisije plina", navodi se u deklaraciji.

Evropska unija treba da usvoji u decembru ambiciozan plan o smanjenju emisije plina s učinkom staklenika za 20 posto do 2020. godine u zemljama članicama, da podignu za 20 posto dio obnovljivih energija i ostvare 20 posto uštede energije.

Ovaj plan osporavaju Italija i zemlje Istočne Evrope, kao što je Poljska.

Zemlje u razvoju, među kojim su Indija i Kina, odbijaju da objave precizne brojke o smanjivanju plina s učinkom staklenika potrebne za sljedeći svjetski sporazum, za koji su u toku pregovori pod okriljem Ujedinjenih nacija, ocjenjujući da je nedovoljno angažiranje razvijenih zemalja iz grupe G-8 u toj oblasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: