Poruka MMF-a svijetu
0

"Nastavite s reformama"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Redovno godišnje zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (WB) formalno je završeno u srijedu pozivom dužnosnika tih institucija svjetskim čelnicima da nastave provedbu reformi dok se istodobno bore s posljedicama svjetske ekonomske krize.

Nguyen Van Giau, predsjedatelj plenarne sjednice konferencije koja je okupila ministre financija, guvernere središnjih banaka i druge visoke dužnosnike iz 186 zemalja, rekao je da je glavni zaključak konferencije da se svjetski ekonomski problemi mogu riješiti samo produbljivanjem međunarodne saradnje.

  • Suglasili smo se da predstavnici Banke, Fonda i svjetskih vlada moraju nastaviti s dugoročnom saradnjom kako bi obnovili povjerenje i spriječili ranjivost sistema, rekao je Giau. On je dodao da se i sama Svjetska banka i MMF trebaju modernizirati.

  • Guverneri su naglasili da se institucije iz Bretton Woodsa moraju nastaviti modernizirati ako žele ostati efikasne, rekao je Giau aludirajući na konferenciju u američkoj saveznoj državi New Hampshire na kojoj su 1944. osnovani MMF i Svjetska banka.

Na četverodnevnoj redovnoj godišnjoj konferenciji održanoj u Istanbulu izaslanici su razgovarali o globalnoj gospodarskoj krizi, te o strategijama za razdoblje oporavka. Oni su se isto tako suglasili da bi zemlje u razvoju trebale dobiti veći utjecaj u donošenju odluka u tim dvjema institucijama. Sljedeća dva godišnja zasjedanja MMF-a i Svjetske banke trebala bi se održati u sjedištu tih institucija u Washingtonu, a sastanak za 2012. godinu trebao bi se održati u Egiptu.

Zasjedanje u Istanbulu obilježili su i brojni protesti. U srijedu je istanbulska policija upotrijebila drugi dan zaredom vodene topove, suzavac i oklopna vozila kako bi raspršila prosvjednike.

Policijske snage privele su gotovo 300 mladih koji su se okupili u četvrti Pangalti, na evropskoj obali metropole, skandirajući 'MMF odlazi! Svijet pripada nama', hodajući u pravcu kongresnog centra gdje su se održavali sastanci. Prosvjednici, većinom maskirani članovi organizacija krajnje ljevice i anarhisti, odgovorili su kamenjem i praćkama. Kao i prethodnog dana, grupa od stotinjak prosvjednika, među kojima je bilo i stranaca, porazbijala je željeznim šipkama i kamenjem najmanje pet bankarskih poslovnica, supermarket i restoran brze hrane u središtu grada, a potom ometala saobraćaj, prenosi Hina.