{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak tehničkih pregovora Srbije i EU

F
10.9.2007. u 11:52
0
0
Nastavak tehničkih pregovora Srbije i EU
0
Nastavak tehničkih pregovora Srbije i EU
Bruxelles
U Bruxellesu će danas biti održan peti krug tehničkih pregovora Evropske unije i Srbije u procesu stabilizacije i pridruživanja.
Ukoliko na sastanku bude postignut dogovor o nekoliko preostalih neriješenih pitanja, bit će otklonjene sve tehničke prepreke da Srbija uskoro potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SPP).

Ostaje, međutim, da prije toga vlada u Beogradu ispuni i ključni uvjet - pronađe i uhapsi haškog bjegunca Ratka Mladića, izvještava BBC.

Delegacijama Srbije i Evropske unije ostaje da se dogovore još o tranzitu prijevoznika iz Unije kroz Srbiju, o trgovini vinom, koje srpski proizvođači prvi put mogu izvoziti u zemlje Unije i o trgovini konditorskim proizvodima.

Nakon završetka tehničkih pregovora otvara se mogućnost da Srbija do kraja godine potpiše SSP, ali to će zavisiti od toga da li će vlada u Beogradu ostvariti punu saradnju s Haškim sudom (ICTY).

Direktorica vladinog ureda za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević kazala je da bi neuspjeh usporio proces integracije: "Nećemo moći podnijeti kandidaturu za članstvo i nećemo moći doći u situaciju da što prije i što brže dobijemo status kandidata, što je, čini mi se, ključni moment za svaku državu koja želi postati članica EU-a."

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s ICTY-em Rasim Ljajić kazao je beogradskim medijima da su sve snage koncentrirane na lociranje i hapšenje preostalih haških bjegunaca - Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Stojana Župljanina.

Istraživanja javnog mnijenja agencije Strateški marketing iz augusta pokazuju da 60 posto građana Srbije podržava ulazak u Evropsku uniju.

Ipak, kako navodi Svetlana Logar iz ove agencije, ukoliko se uporede odgovori na pitanja u vezi s Unijom i Haagom, dobijaju se kontradiktorni stavovi.

"Kada pitate za saradnju s ICTY-em, vidite mnogo negativnih stavova, a posebno kada se spomene kao odgovor na pitanje - da li je u interesu Srbije da isporuči Ratka Mladića - skoro polovina a u nekim okolnostima i više od polovine građana smatra da to nije u interesu Srbije, iako su svjesni da je izručenje Ratka Mladića jedan od uvjeta za pridruženje Evropskoj uniji", kazala je Logar.

Ona navodi i da građani Srbije u posljednje vreme povezuju članstvo u Evropskoj uniji s pitanjem konačnog statusa Kosova te naglašava da procent onih koji bi podržali ulazak u EU ako bi Kosovo dobilo nezavisnost pada sa 60 na 40 posto građana Srbije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: