Iran
0

Nastavak sukoba pristalica opozicije i policije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Prema izvještajima koji stižu iz Irana, u toj zemlji se nastavljaju sukobi pristalica opozicije i policije. Govori se o povrijeđenim demonstrantima, kao i pedesetak privedenih osoba.

Do preciznih informacija je, međutim, teško doći s obzirom na ograničen pristup stranim novinarima, javio je BBC u srijedu.

Pristalice opozicije okupile su se isprva početkom sedmice povodom smrti velikog ajatolaha Huseina Ali Montazerija, koji je bio jedan od najutjecajnijih disidenata i oponenata aktualnog režima.

Na njegovoj sahrani u ponedjeljak deseci hiljada okupljenih uzvikivali su parole protiv vlade i predsjednika Ahmedinežada.

Tokom pokopa, kao i dan poslije, bilo je sukoba između okupljenih poštovalaca Ali Montazerijevih stavova i iranskih snaga sigurnosti.

Prema izvještajima s opozicijskih internetskih stranica, do okršaja je došlo i u srijedu, u Isfahanu i Nadžafabadu – mjestu ajatolahovog rođenja.

Izvještavanje je onemogućeno i dopisniku BBC-a Johnu Laneu, koji je protjeran iz Teherana još nakon prvog vala demonstracija opozicije poslije predsjedničkih izbora.

"Čini se da se dosta toga događa u Iranu. Neki sukobi su počeli prošle noći u Nadžafabadu čiji su stanovnici bili izuzetno odani pokojnom ajatolahu. Izgleda da je namjera bila da se održi komemoracija u velikoj džamiji u Isfahanu, ali su je opkolile snage sigurnosti i, kako se izvještava, došlo je do sukoba. Opozicija tvrdi da je najmanje 50 osoba uhapšeno i da ih je nekoliko ozlijeđeno", kazao je on.

Vlasti u Iranu za sada nisu potvrdile da li je u Isfahanu došlo do sukoba ili ne, ali je načelnik iranske policije u utorak upozorio da nikakvi protesti neće biti tolerirani i da će se policija "surovo obračunati s onima koji narušavaju javni red i mir".

Nekadašnji dopisnik BBC-a iz Teherana kaže da vlasti u Iranu pokušavaju odgovoriti pristalice opozicije i reformističkih snaga od sudjelovanja u daljnjim protestima.

U Iranu se naime približava Ašura festival, i to u periodu žalosti nakon smrti ajatolaha. Festival traje sedam dana, a održava se u znak sjećanja na muke kroz koje je prošao Husein, unuk poslanika Muhameda.

Čini se kao da postoje uvjeti za nove sukobe; u cijeloj zemlji se mjesecima unatrag odvijaju povremeni protesta opozicije i protivnika aktualnog režima predsjednika Mahmuda Ahmadinežada.

Nakon predsjedničkih izbora, prije pola godine, na kojima je Ahmadinedžad službeno pobijedio, došlo je do najvećeg vala demonstracija u Iranu još od islamske revolucije 1979. godine.