Podgorica
0

Nastavak suđenja za logor u Morinju

FENA
Pred Višim sudom u Podgorici u ponedjeljak se nastavlja suđenje šestorici pripadnika bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) optuženim za mučenje civila i ratnih zarobljenika s dubrovačkog područja tijekom ratnih događanja početkom devedesetih godina.

Prvooptuženi Mlađan Govedarica, izjasnio se krajem proteklog tjedna da nije kriv i odbacio je optužbe Tužiteljstva kao neistinite i neutemeljene.

O krivnji se trebaju izjasniti i ostali optuženi pripadnici aktivnog i rezervnog sustava bivše JNA. Osim Govedarice optuženi su još i Ivo Gojnić, Zlatko Tarle, Špiro Lučić, Boro Gligić i Ivo Menzalin. Opužnica ih tereti da su tijekom rata u logoru Morinj "naređivali i vršili mučenje, nečovječno postupali i nanosili velike patnje ratnim zarobljenicima i civilima dovođenim s dubrovačkog područja".

Za svjedočenje u Podgorici sudske pozive dobilo je 159 logoraša iz Morinja. Oni su ranije izjavili kako će "masovno doći u Podgoricu" da bi se ponovno susreli sa svojim mučiteljima i svjedočili o torturi koju su oni nad njima provodili.