{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak suđenja Karadžiću i Šešelju

S
17.8.2009. u 07:57
0
1
Nastavak suđenja Karadžiću i Šešelju
0
Nastavak suđenja Karadžiću i Šešelju
U Haškom tribunalu danas će, nakon ljetnje pauze, biti nastavljena suđenja, a tokom sedmice biće održane statusne konferencije u predmetima protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.
Karadžić će se u sudnici pojaviti u četvrtak, 20. avgusta, kada će biti razmotren napredak u pripremama za početak suđenja po optužnici za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH.

Precizan datum još nije utvrđen, ali se očekuje da suđenje počne u septembru.

Očekuje se da će sudsko vijeće koje vodi predmet po glavnoj optužnici protiv Vojislava Šešelja za progon nesrpskog stanovništva iz BiH, Hrvatske i Vojvodine odrediti datum nastavka ovog postupka. Šešelju je krajem jula izrečena kazna od 15 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda.

Glavno suđenje prekinuto je u februaru, neposredno pred okončanje dokaznog postupka Tužilaštva, koje je tražilo prekid navodeći da je, zbog prijetnji svjedocima, ugrožen integritet postupka.

Danas se nastavlja suđenje bivšem načelniku Resora javne bezbjednosti MUP-a Srbije Vlastimiru Đorđeviću, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine. Dokazni postupak nastavljaju zastupnici optužbe.

Glavni pretres danas se nastavlja i na suđenju bivšim visokim zvaničnicima Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, optuženim za zločine nad nehrvatskim stanovništvom u zapadnoj Hercegovini.

Svoj iskaz u ovom predmetu nastaviće da daje jedan od optuženih, general Slobodan Praljak.

U četvrtak i petak, 21. avgusta, nastavlja se suđenje bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, optuženom za pomaganje srpskim snagama koje su počinile zločine u Zagrebu, Srebrenici i Žepi od 1993. do 1995. godine. Nastavak suđenja Perišić čeka na privremenoj slobodi u Srbiji.

Privremeni boravak na slobodi u toku ljetnje pauze, Tribunal je odobrio i Jadranku Prliću, Berislavu Pušiću, Franku Simatoviću, Vladimiru Lazareviću i Mići Stanišiću.

Zahtjevi Jovice Stanišića, Ivana Čermaka, Slobodana Praljka, Milana Gvera, Stojana Župljanina i Johana Tarčulovskog nisu odobreni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: