Svijet
0

Nastavak pregovora o nuklearnom razoružanju 8. februara

FENA
Pregovori šest država o nuklearnom razoružavanju Sjeverne Koreje bit će nastavljeni 8. februara u Pekingu, saopćilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova Kine.

Posljednja runda pregovora održana u decembru nije donijela rezultate.

Datum nove runde saopćen je poslije sastanka američkog izaslanika Christophera Hilla i njegovog sjevernokorejskog kolege Kim Kje-gvana, prenijela je agencija Reuters.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Djijang Ju rekla je da je "bilo značajnih kontakata između različitih strana, kako bi se pronašao način da se razgovori unaprijede i da se potpuno provede zajednički sporazum".

"Nadamo se da će sve strane nastaviti da pokazuju pozitivan stav, čvršći dijalog i uzajamno povjerenje, kao i da ćemo, što je prije moguće, provesti zajednički sporazum i realizirati cilj nuklearnog razoružanja Korejskog poluotoka", rekla je Djijang Ju.

Predstavnici zemalja koje učestvuju u pregovorima pokušavaju da pronađu način da provedu sporazum postignut u septembru 2005. godine, po kome bi Pjongjang odustao od svog nuklearnog oružja u zamjenu za ekonomske i sigurnosne garancije.

U pregovorima učestvuju dvije Koreje, Sjedinjene Američke Države, Japan, Rusija i Kina.

Glavni pregovarač SAD o finansijskim sankcijama protiv Sjeverne Koreje Danijel Gleser razgovarat će danas u Pekingu sa svojim sjevernokorejskim kolegom.

Sjeverna Koreja insistirala je na tome da je ukidanje finansijskih sankcija protiv Pjongjanga preduvjet za nastavak pregovora.