Sigurnosne prijetnje
0

Nastavak pregovora Moskve i Washingtona zavisi od odgovora na ruske prijedloge

SRNA
Rusija ne želi širenje NATO-a (Foto: EPA-EFE)
Rusija ne želi širenje NATO-a (Foto: EPA-EFE)
Pregovori Rusije sa Amerikom i NATO-om za sada nisu dali rezultate, a njihov nastavak zavisi od odgovora na ruske prijedloge, rekao je ruski ambasador u Washingtonu Anatolij Antonov.

"Treba priznati da razgovori sa SAD-om i NATO-om održani prošle sedmice za sada nisu dali suštinski rezultat. Očekujemo od Washingtona i Brisela pisani odgovor na nacrt sporazuma. Na osnovu toga ćemo donijeti odluku o svrsishodnosti daljeg zajedničkog rada", rekao je Antonov za "Newsweek".

On je istakao da je Rusija spremna da razmotri prijedloge druge strane.

"Što se tiče situacije u Ukrajini, to pitanje nije bilo dio agende rusko-američkih razgovora u Ženevi, a na sastanku sa predstavnicima NATO-a je usput pomenuto", dodao je ruski ambasador u Washingtonu.

Antonov je konstatovao da se poslije raspada SSSR situacija, što se tiče bezbjednosti u Evropi, drastično pogoršala, prenio je "Sputnjik".

"Pet talasa proširenja NATO- doveli su do toga da su danas jedinice Alijanse došle tik do naših granica. Nastavak prodora Sjevernoatlantskog pakta na Istok jedna je od glavnih prijetnji po nacionalnu bezbjednost Rusije", rekao je Antonov.

Prema njegovim riječima, za Rusiju su neprihvatljivi napori NATO-a da pod svoj kišobran stave bivše sovjetske republike jer to vodi razmještanju raketnih sistema i drugog naoružanja koje predstavlja direktnu pretnju Rusiji.

Antonov je ocijenio da će kao rezultat toga višestruko biti povećani rizici od eskalacije i direktnog vojnog sukoba u regionu i van njega.

"Sve ima svoje granice, mi smo, izgleda, na ivici ambisa", upozorio je Antonov.

Moskva je u decembru uputila Washingtonu i njegovim saveznicima nacrt sporazuma o bezbjednosnim garancijama. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmještanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vježbi.