{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak mirovnih pregovora sa Izraelom

F
FENA
25.9.2008. u 18:20
0
0
Nastavak mirovnih pregovora sa Izraelom
0
Nastavak mirovnih pregovora sa Izraelom
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas, koga će u četvrtak u Bijeloj kući primiti predsjednik George W.Bush, izrazio je odlučnost da nastavi mirovne pregovore s Izraelom, čak i ako se sporazum ne postigne u 2008., kako je to bilo dogovoreno.
"Vodimo teške pregovore, kako bismo došli do rješenja, a koji bi se mogli završiti nepostizanjem dogovora ove godine, ali mi ne gubimo nadu i ne odustajemo", rekao je Abbas u srijedu navečer u Washingtonu pred predstavnicima palestinske zajednice na iftaru, javio je AFP.

"Ne želimo oružanu Intifadu već da postignemo sporazum putem pregovora", dodao je on, naglasivši da je sedam godina izraelsko-palestinskoga sukoba, skoro svakodnevnoga, od 2000. do 2007., "uništilo naše živote i sve što smo imali".

Abbas bi trebao napraviti bilans izraelsko-palestinskih pregovora s predsjednikom Bushom, čiji se mandat predsjednika SAD-a privodi kraju bez postignutog mirovnog sporazuma, koji je bio jedan od njegovih prioriteta.

"Ne mogu obećati sporazum ove godine, ali mi ćemo nastaviti da radimo s Olmertom sve dok bude na svojoj funkciji i sa Tzipi Livni, kako bismo postigli dogovor koji će dati palestinsku državu, s Jerusalemom kao glavnim gradom", dodao je Abbas.

"Razlike su toliko velike da je teško postići sporazum do kraja godine, ne zaboravljajući političku situaciju u Izraelu", rekao je njegov glasnogovornik Nabil Abu Rudeina.

Glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe saopštio je da će Bush razmatrati s Abbasom "američku podršku narodu Palestine".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: