Bosse Hedberg
0

Nastavak konsultacija s bh. političkim strankama

FENA
Konsultacije s vodećim političkim strankama, uključenim u tzv. "butmirski proces", i njihovim ekspertima bit će nastavljene ove i naredne sedmice, a možda i nakon toga, izjavio je danas novinarima u Sarajevu švedski ambasador u BiH Bosse Hedberg, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

S obzirom na izvještavanja medija sedam dana nakon druge runde butmirskih razgovora koje su uime Sjedinjenih Država i Evropske unije vodili zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, Hedberg ne vidi da su se u BiH "glave ohladile".

  • U medijima ima veoma mnogo pretjerivanja, nerazumijevanja i nerealnih očekivanja od ovog procesa, kazao je. Pokušavamo stalno objasniti da ovo nije kompletno rješenje. Radi se o prijedlozima koji bi, ako budu prihvaćeni, čak i modificirani, pomogli BiH na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u. To je samo prvi korak, rekao je on.

Ono što je za Hedberga iznenađujuće su poređenja s aprilskim paketom ustavnih promjena iz 2006. Podsjetio je da je aprilski paket oboren jer su nedostajala samo dva glasa u Parlamentarnoj skupštini BiH, a sada politički lideri rade sve što mogu da odbace ovaj paket.

Kao što su istaknuli Bildt i Steinberg, naveo je Hedberg, izuzetno je važno da se u ovom trenutku ostvari određeni napredak.

  • Susjedi idu naprijed, ali mi nismo odustali. Konsultacije s političkim partijama i njihovim ekspertnim timovima nastavit će se ove i naredne sedmice, a možda i kasnije. Na prijedloge koje smo mi predočili dobijamo kontraprijedloge i sugestije. Smatram da je to dobro, rekao je.

Hedberg se iskreno nada da će lideri koji sudjeluju na pregovorima u Butmiru potvrditi želju da nastave pregovore i da će iskoristiti mogućnost koja je pred njima.

  • Odlučni smo da i dalje nastavimo s ovim procesom i nadamo se da će na kraju završiti dobrim rezultatima, rekao je.

Međutim, sve neće biti moguće završiti do kraja švedskog predsjedavanja Evropskom unijom koje završava na isteku ove godine. Hedberg kaže da se neki prijedlozi, ukoliko budu prihvaćeni, odnose na ustavne promjene. Njih onda mora usvojiti Parlamentarna skupština BiH, a za to je potrebno nekoliko mjeseci.

Švedski ambasador je na kraju poručio da svi moraju biti strpljivi, te da bi bilo dobro da medijska retorika "ohladi" kako bi se išlo više u prilog dijalogu.

  • Nemamo skrivene namjere. Želimo najbolje BiH, a to je njena budućnost u Evropskoj uniji, rekao je ambasador Hedberg.