Svijet
0

Nasrallah ponovno zaprijetio osvetom Izraelu

FENA
Vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah zaprijetio je danas, aludirajući na Izrael, da će biti kažnjeni oni koji su ubili komandanta te organizacije libanskih šiita Imada Mughniyeha povodom isteka 40 dana žalosti za njim.

U obraćanju desetinama hiljada pristalica u Bejrutu, putem videolinka, Nasrallah je rekao da "ubice moraju biti kažnjeni i bit će kažnjeni, uz Božiju volju". Mughniyeh je ubijen u Damasku u februaru u eksploziji automobila bombe, a Hezbollah je za njegovu smrt optužio Izrael.

"Mi osjećamo Mughniyehovo prisustvo više nego ikad. Naša braća nisu našla ništa osim hrabrosti, a naši neprijatelji ništa osim straha od osvete," naglasio je lider Hezbollaha.

Istovremeno je zaprijetio da "cionistički entitet može biti zbrisan", kako je rekao, optuživši Izrael da ulazi u bitke "kako bi ubijao žene i djecu, izgladnjivao i protjerivao". Također je optužio i Izrael i SAD za kontrolu svjetskih medija.

"Cionističko-američka propaganda ima za cilj da povrijedi svijest našeg naroda. Koristeći njihov nasilan sistem, pokušavaju da nam kažu da smo slabi i bespomoćni. Oni žele da nam kažu da nemamo nade u pobjedu", prenose izraelski mediji izjavu Nasrallaha.

Naglasivši da se pobjede neprijatelja predstavljaju kao veće nego što jesu u američko-izraelskoj propagandnoj mašini, podsjetio je i na rat između izraelske vojske i gerilaca Hezbollaha, u ljeto 2006. godine. Taj sukob je označio snažnim novim odgovorom na prijetnju Izraela.

"Našli smo i vidjeli pravu sliku Izraela i lidera, generala, oficira, vojnika i izraelskog tenka. Ta nacija je živjela u skloništima od bombi 33 dana. Može li egzistencija Izraela biti zbrisana? Da, hiljadu puta da", poručio je Nasrallah.

Ocijenivši da kraj bitke nije na horizontu, također je rekao da će Hezbollah izabrati mjesto, vrijeme i način osvete za smrt Mughniyeha, koji je smatran drugim čovjekom organizacije.

Izrael je, međutim, još odavno porekao svaku umiješanost njegovu smrt.

"Želim da vas podsjetim da izraelski rat nije više piknik. Izraelski rat postao je vrlo skup jer ovdje u Libanu je snaga, volja i obrazovanje otpora, kao i krv mučenika otpora", rekao je Nasrallah na oduševljenje prisutnih.

On je također istakao da ne očekuje novi rat Izraela sa Libanom ni sa Sirijom, a ni američki napad na Iran jer to ne bi bilo jednostavno za te zemlje.